Szerencse, pillanatnyi forma, autó

Szerencse, pillanatnyi forma, autó
Ifj. Tóth János a csinos – és nem mellékesen miskolci – Bahor Beával az oldalán küzd ebben az idényben. Mindenbe belekóstoltak, amibe lehetett: futamgyőzelmek, kiesések, utolsó pillanatban elszalasztott győzelem.

Összességében azonban a kettősnek semmi sincs mág veszve, ugyanis hetven pontjukkal, az abszolút verseny második helyén állnak, holtversenyben a tavaly előtti bajnokkal, Benik Balázzsal. Nem mellékesen a hátrányuk csupán három pont az élen álló Spitzmüller, Kazár duóval szemben, így nem túlzás kijelenteni: a magyar bajnoki címért öldöklő harc lesz Zemplénben. Leegyszerűsítve a tételt, az lesz az első, aki megnyeri a borvidéken a záró futamot.

– Már csak egy verseny van hátra az idei bajnokságból, az eddigieket hogyan értékeli? – kérdeztük ifj. Tóth Jánost.

– Az egri és a budapesti versenyt leszámítva nem túl jól sikerült számunkra ez az esztendő. Nyilván ez a két futam marad nekünk a legemlékezetesebb, hiszen itt elsőként értünk a célba. A mérlegünkhöz hozzátartozik, hogy volt három 0-s futamunk, a Miskolc, a Kassa és a Szombathely, ezért elég “hiányosnak” nevezhetem részünkről ezt a bajnokságot.

– Mi volt a probléma?

– Sok hibával versenyeztünk és több olyan problémával kellett szembenéznünk, amire korábban nem voltunk fölkészülve. Ám a többiek is hasonló nehézségekkel küszködtek, ezért állt elő az a helyzet, hogy viszonylag kevés ponttal is ott lehet lenni az élen és a záró futam előtt még négyen is esélyesek vagyunk az abszolút bajnoki címre.

– Az esztendő elején úgy nyilatkozott, hogy nagyon érzi a kihagyást, így az idény végéhez közeledve változott a helyzet?

– Most már egy kicsit otthonosabban ülök a 206 WRC-ben. A bajnokság második felében jobban tudtam alkalmazkodni az autóhoz, mint az elején. Némi tapasztalatot, rutint is szereztem a Peugeot-val kapcsolatban, de még mindig nem tudom minden körülmények között a maximumot kihozni a gépből, remélem, ezen még tudunk javítani Zemplénben.

– Az időjárás befolyásolhatja a “négyek” csatáját?

– Nem hiszem. Már mentünk vízen, mentünk szárazon. Nem elsősorban ez dönthet, hiszen legutóbb Pécsett elég sokat mentünk esős körülmények között. Aki bajnok akar lenni, annak a leggyorsabbnak kell lennie, ha esik, ha fúj.

– Mi dönthet Zemplénben?

– Szerencse, pillanatnyi forma, ki hogy tudott fölkészülni a versenyre, kinek milyen lesz az autója… Ilyesmi…

(Marosréti)