Mi járhat a „fehér poros” levélért?

Akt.:
Pénteken reggel ki kellett üríteni a NAV-ot a „gyanús fehér port” tartalmazó boríték miatt
Pénteken reggel ki kellett üríteni a NAV-ot a „gyanús fehér port” tartalmazó boríték miatt - © Fotó: Szaniszló Bálint
Miskolc, Szerencs – Egy 62 éves szerencsi férfit gyanúsítanak a „fehér poros” levelek küldésével.

Mint írtuk, a rendőrség horgára akadt az a 62 éves szerencsi férfi, aki gyanúsítható azzal, hogy ő adta fel azokat a leveleket, amelyek két napon belül kétszer is megakasztották a szerencsi postahivatal működését és hosszas munkát adtak a rendőröknek és a katasztrófavédelem mobil laboratóriumának.

20170915_084426

Működött a mobil labor

Ilyen esetekben ugyanis minden kétséget kizáróan meg kell állapítani, hogy a borítékokból előkerülő fehér por ártalmatlan az emberre és a környezetre. Mindkét esetben ártalmatlannak bizonyult a por, tudomásunk szerint porcukor volt.

Az is alaposan feltételezhető – és a nyomozás adatai is arra utalnak –, hogy ugyancsak a szerencsi férfi miatt kellett pénteken reggel kiüríteni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal miskolci központi épületét. Ráadásul a NAV-nál ugyanaznap délután és hétfőn is előkerült egy-egy „gyanús fehér port” tartalmazó levélküldemény. Szerencsére Miskolcon is ártalmatlannak bizonyult a bennük talált por.

A megyei rendőr-főkapitányság „közérdekű üzem működésének megzavarása” bűncselekmény miatt indított büntetőeljárást az ominózus férfi ellen.

nav_miskolc2

Egytől öt évig terjedő börtön

A közérdekű üzem működésének megzavarása – mint utánajártunk – egy bűncselekmény, amelyet a Büntetőtörvénykönyv határoz meg, megadva a büntetését is. Az alapeset megfogalmazása a következő. „Aki közérdekű üzem működését jelentős mértékben megzavarja, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A BTK további tanulmányozásából az is kiderül, hogy a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt csoportosan, bűnszövetségben vagy különösen nagy kárt okozva követik el. Ennél is nagyobb – öt évtől tíz évig terjedő – szabadságvesztés szabható ki, ha a bűncselekményt fegyveresen, felfegyverkezve vagy különösen jelentős kárt okozva követik el.

Arról is határoz a törvény, ha valaki közérdekű üzem működésének megzavarására irányuló előkészületet követ el. Ez vétség két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

ÉM-SZB


Elkapták a „gyanús fehér poros” levelek borsodi küldőjét
Miskolc, Szerencs - Közérdekű üzem működésének megzavarása lehet a vád a „levélbetyár” ellen. Egy 62 éves szerencsi férfit gyanúsít a rendőrség azzal, hogy „gyanús fehér porral” megtöltött borítékot adott fel a múlt héten két alkalommal is a szerencsi postahivatalon keresztül. Alapos a gyanú arra...

Kiürítették a miskolci NAV-ot: fehér porral teli levelet találtak
Miskolc - Fehér port tartalmazó levelet találtak a szerencsi postán és Miskolcon, a NAV épületében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal miskolci, Kandia közben található épületéből érkezett a bejelentés a rendőrségre, hogy egy gyanús fehér port tartalmazó borítékot találtak a munkakezdéskor a péntek re...Szerencs.
BOON.HU


hirdetés