Friss hírek

2009.06.13. 11:26

Felmérték a jégkárt a villányi szőlősgazdák - több helyen a termés fele kárba ment

<p>Átlagosan 20 és 50 százalék között van a villányi szőlősgazdák jégkára. Ez összesen elérheti a százmilliós nagyságrendet is. A villányi hegyvidék negyedét verte el a jég szerdán este.</p>

A jég Kisharsány, Nagyharsány, Villánykövesd és Villány területén pusztított. A villányi hegyközségben található 2000 hektár területű szőlő negyedét, 500 hektárt elverte. Leginkább a kelet-nyugati tájolású szőlőültetvényekben okozott kárt, mivel a jég északról jött, így a fürtöket akadály nélkül eltalálta - mondta a Független Hírügynökségnek Spiegel Zsolt, a Villányi Hegyközség hegybírója. Hozzátette: a kár összegét most nehéz még megbecsülni, mert ha a kocsányt és a szőlőfürt szárát is elverte, akkor az egész fürt elszáradhat. De úgy gondolják, akár százmillió forint is lehet a kár. Most a legfontosabb feladat a fakórothadás megakadályozása. A jégverés miatt megsérült szőlőszemek ugyanis rothadásnak indulhatnak, ezt permetezéssel lehet megakadályozni - mondta Spiegel Zsolt.

Szerda este csaknem tíz percen keresztül a borsó és meggy nagyságú jég esett a villányi hegyvidékre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!