Szerelmi tűztánc Diósgyőr falai között

Szerelmi tűztánc Diósgyőr falai között
© Fotók: Kozma István
Miskolc, Diósgyőr – A Szent Iván-naphoz fűződő szokások egyrészt a szomszédos népektől, másrészt egyházi közvetítéssel kerültek hozzánk.

„A magyar szokások szerint régen a június hónapot is Szent Iván havának nevezték. A nyárközépi tűzgyújtást, illetve a tűzcsóvák forgatását – népies nevén lobogózást – a történelmi Magyarország egyes területein, főleg Nyitra megyében Szent Iván-napi dalok éneklése kísérte.” Szerelmi praktikák és jóslások is fűződnek e naphoz.

szent_ivan_ej_diosgyori_var_17

A szalmából és a többféle fából megrakott tűz fölött a hagyomány szerint a lányok átugráltak, amíg a fiúk azt figyelték, ki mozog közülük a legtetszetősebben. Az ugrások magasságából és irányából persze sokféle jövendölést lehetett kiolvasni. Ezt hagyományt elevenítette fel a Diósgyőri várban szombaton a szerelmi tűztánc.

ÉM0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .


hirdet�s