Szerelmes békákat mentettek a hétvégén Sikondán

Szerelmes békákat mentettek a hétvégén a környezetvédők a Baranya megyei Sikondán. Az enyhe tél miatt a kétéltűek hetekkel korábban megkezdték tavaszi vándorlásukat erdei telelő helyükről a tó felé, ahol lerakhatják petéiket. Útvonalukat azonban egy gyorsforgalmi út szeli ketté, így életveszélyes lett számukra a családalapítás.

A varangyokat, valamint az erdei és zöld békákat szinte lehetetlen észrevenni az avarban, ezért a környezetvédők egyszerű, de hatásos trükköt alkalmaztak. Hálót feszítenek ki, majd vödörben összegyűjtve átviszik a túloldalra a békákat.

Egyes békák megpróbáltak megszökni a vödörből, mások viszont ugráltak örömükben, amiért belekerülhettek. Volt, amelyik segítségre szorult a tóba kerülésnél, de olyan is akadt, amelyik hálából bemutatott néhány tökéletes lábtempót. Az akció három hétig, a békák teljes vonulási ideje alatt tart. A Duna-Dráva Nemzeti Park őrei naponta háromszor járják végig a hálókat, és gyűjtik össze a békákat.

Összesen több ezer szerelmes kétéltűt segítenek át vödörben az úttesten. A Magyarországon egyébként védett békák megmentése ökológiai szempontok miatt is fontos. Ezek az állatok ugyanis szúnyogokkal és legyekkel táplálkoznak, ők maguk pedig a ragadozó madarak és emlősök táplálékai – mondta el Horváthné Buchert Eszter, a park igazgató-helyettese.

A békák tóba kerülése után néhány napig még folytatódik a nászút, ezután a szerelmesek keresnek egy ragadozó halaktól védett helyet a tóban, ahol a nőstény lerakhatja a petéket.