Szerdától újra emelkednek az üzemanyagárak – holtankoljak.hu

Öt forinttal nő a benzin, és két forinttal emelkedik szerdától a gázolaj ára a hazai töltőállomásokon – erősítették meg piaci forrásokból a holtankoljak.hu értesülését. A benzin országos átlagos ára 366 forint lesz, a gázolajé 362 forint. A benzin ára az idei évben összesen 4, míg a gázolajé immár 11 forinttal emelkedett az áremelkedések- és csökkenések összegeként – írja a holtankoljak.hu.

A 366 forintos átlagos benzinár az idén január közepi – eddig valaha tapasztalt legmagasabb – csúcsárnak felel meg. Tavaly ilyenkor 324 forint volt a benzin literenkénti átlagos ára.

A 362 forintos gázolaj-átlagár azonban abszolút rekordnak számít. Eddig a legmagasabb ár 360 forint volt, ez van érvényben múlt hét szerda óta. 2010 februárjában, egy éve még csak 300 forintba került a gázolaj.

Ezek azonban csak átlagos árak, töltőállomásonként változhat, hogy mennyit kérnek el a benzinért vagy a gázolajért.

Elemzők szerint harminc éve nem emelkedett olyan éves ütemben a világgazdaság nyersolajkereslete, mint az elmúlt tizenkét hónapban, és ezt tükrözi az árak megugrása. Londoni szakértők számításai szerint a világgazdaság napi olajfogyasztása Irak és Kuvait összesített napi kitermelésének megfelelő mennyiséggel nőtt az elmúlt két évben.

A Kőolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) országai elegendő olajat szállítanak a piacra, és viszonylag nagyok a készletek is. Az árak szempontjából javulás nem várható azonban, amíg meg nem nyugszik a közel-keleti helyzet – írja a holtankoljak.hu