Szerdától ünnepi könyvhét

Miskolc, Encs – Az idei könyvhét június 4-én kezdődik, gazdag program várja az érdeklődőket. A városi rendezvényt (szokás szerint) az Erzsébet téren, a megyeit (ez alkalommal) Encsen nyitják meg.  Az ünnepi könyvhét programja Ünnepi könyvhét Miskolcon 2008.06.04.

Az eddigi gyakorlattól eltekintve az idei miskolci könyvhét megnyitóra nem országosan ismert szerzőt hívtak meg a szervezők. A helyben élő Fecske Csaba író- költő mond majd beszédet, aki az idén rangos kitüntetést, József Attila- díjat érdemelt ki. A hetvenkilencedik ünnepi könyvhét (és hatodik gyermekkönyvhét) június 4-én nyílik meg szokott helyén, az Erzsébet téren.

Műút és Spanyolnátha

Erről is beszámolt a városi könyvtárban tartott sajtótájékoztatón Kis Józsefné, a városi könyvtár igazgatója. Megtudhattuk azt is, hogy a június 7-ig tartó rendezvényen a téren mintegy tizenkét sátrat állítanak fel. Az irodalmi program igen gazdagnak ígérkezik: nap mint nap hallhatók majd szavallatok, megzenésített versek, könyvheti beszélgetések a színpadon, jelen lesz a Műút és a Spanyolnátha (ez előbbi nyomtatott a másik internetes) folyóiratok szerkesztősége, a sátraknál írók dedikálnak. Érdekességként állatsimogató is lesz a gyerekeknek. A június 4-i, délután 3 órai megnyitó ünnepséget egyébként még délelőtt megelőzi egy koszorúzás: a lillafüredi Palotaszálló teraszán Supka Géza emléktáblája mellé kerülnek virágok délelőtt 11-kor.

A könyvhét megyei megnyitója ez alkalommal Encsen lesz: e rendezvény részleteit már Venyigéné Makrányi Margit, a megyei könyvtár igazgatója ismertette. Az íróvendég Czakó Gábor lesz, és június 4-én, 11 órakor tartják.

Egynapos felolvasás

A sok-sok programot nem soroljuk fel (a részletes menetrend a Borsod Online-ról letölthető). Egyet emelünk csak ki, amely inkább „előprogram” hiszen május 30-án, 31-én rendezik meg. A megyei könyvtárban 30-án délután 3 órakor 24 órás felolvasás kezdődik a könyvhét tiszteletére. 10-15 percet vállalhat egy- egy előadó (jelentkezni még lehet), a felolvasások másnap délután 3 óráig tartanak. A Spanyolnátha szerzői kezdik, és másnap Levente Péter előadóművész lesz az utolsó olvasó. Éjszaka koncertek, ingyenes internetezési lehetőség várja az érdeklődőket, és „megbocsátás”: büntetés nélkül visszavihetők a nálunk ragadt könyvtári könyvek

Dedikáló művészek (Erzsébet tér):
– Fecske Csaba (június 4. 15.30-16.30)
– Hajdu Imre (június 5. 14.00)
– A Műút szerzői (június 5. 17.00-18.00)
– Jenei László (június 6.)
– A Miskolci Életrajzi Lexikon szerzői – Dobrossi István, Eszenyi Miklós, Zahuczky László
Érdekes programok:

– Május 29. (csütörtök) 18.00 – Ifi-Net Kávézó
Könyvheti előrendezvényként a Spanyolnátha nyári számának élő bemutatója

– Június 5. (csütörtök) 18.00- 22.00 – Erzsébet tér
A Műút irodalmi folyóirat (7. szám) bemutatója

– Június 6. (péntek) 16.00 – megyei könyvtár
Mesedélután Bartos Erika írónővel
Vetítésel és játékkal egybekötött könyvbemutató

– Június 6. (péntek) 17.00 – megyei könyvtár
Kondrád György Kossuth -díjas íróval beszélget Lévai Balázs