Szerdán tárgyalnak Budapesten a visegrádi országok és a térség vezetõ politikusai

Szerdán Budapesten tárgyalnak a V4-ek vezetõi, valamint Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Románia és Bulgária vezetõ politikusai és külügyminiszterei az alternatív energiaellátás lehetõségeirõl, illetve az országok közötti olaj-, valamint gázvezetékek összekapcsolásáról. A csúcstalálkozó idején forgalomkorlátozásokra kell számítani a fõváros területén.

Az elmúlt évek rávilágítottak arra, hogy az “örökölt” kelet-nyugati olaj- és gázvezetékek nem nyújtanak kellõ energiabiztonságot az európai országok számára, ezért fontos, hogy a Nabucco és a Déli-áramlat vezetékek mihamarabb megépüljenek – mondta korábban a magyar külügyminiszter. Ez adja a V4-ek csúcstalálkozójának fõ témáját, illetve tárgyalnak majd az országok közötti vezetékek összekapcsolásának lehetõségérõl is. A megbeszélésen a visegrádi országokon kívül részt vesznek Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Bosznia, Románia és Bulgária vezetõ politikusai, valamint az USA és a Nemzetközi Energia Ügynökség képviselõi is – tette hozzá.

A csúcstalálkozó miatt hétfõ este óta tilos megállni az V. kerületben a Dorottya, az Apáczai Csere János és a Miatyánk utca mindkét oldalán, az Erzsébet téren a Miatyánk utca és a Bécsi utca között mindkét oldalon, valamint a pesti alsó rakparton a Petõfi tér és az Eötvös tér között mindkét oldalon. A korlátozás február 26-án éjfélig tart.

Kedden este 20 órától pénteken éjfélig tilos megállni a Kossuth téren körben, az Alkotmány utca mindkét oldalán, valamint a Széchenyi felsõ rakparton a Kossuth tér és a Roosevelt tér között.

Február 24-én, szerdán reggel 6 órától aznap éjfélig nem lehet megállni az V. kerületi pesti alsó rakparton a Lánchíd északi parkolója és a Garibaldi utcai felhajtó között. Emellett szerda este 20 órától csütörtök éjfélig tilos a megállás a Magyar Tudományos Akadémia elõtti parkolóban, az Arany János utca mindkét oldalán a Széchenyi felsõ rakpart és az Akadémia utca között, valamint az Akadémia utca mindkét oldalán a Roosevelt tér és az Arany János utca között.

A rendõrség kedd este 20 órától péntek este 20 óráig lezárja a pesti alsó rakpartot a Közraktár utca és a Dráva utca között, szerda reggel 6 órától csütörtök este 20 óráig pedig a Kossuth tér teljes területét.

A vendégek áthaladásának idejére idõszakosan lezárják majd a Ferihegyi repülõtérre vezetõ útvonalat, a belvárosban pedig dugókra kell számítani. A BRFK arra kéri a jármûvezetõket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek.