Szerdán indul az idei kortárszenei kórusverseny Debrecenben

Csaknem húsz országból több mint ezer kórustag érkezik idén Debrecenbe a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztiválra. Az idén 23. alkalommal szerda délutántól vasárnap estig megrendezett kortárszenei fesztivál záróestjén a Magyarorságon először vendégszereplő török Turkuaz népi együttes és a hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda is fellép – tájékoztatták a Független Hírügynökséget a szervezők.

Debrecenben két évente mutatkoznak be a kortárs kórusművészet képviselői. Ebben az évben csaknem húsz országból, így többek között a Fülöp-Szigetekről, Latin-Amerikából, Kanadából, Kínából és Európa számos országából érkeznek kórusok, karnagyok, zsűritagok és zenei szakemberek.

A szerdán kezdődő rendezvényen ebben az évben sem maradnak el a város felkérésére komponált kórusművek ősbemutatói. A közönség meghallgathatja Csiky Boldizsár, Meskó Ilona és Selmeczi György legújabb műveit. Idén először akkreditált nemzetközi karnagyi mesterkurzus is kapcsolódik a versenyhez.

A rendezvény látogatói nemcsak zenei élményben részesülnek, ugyanis a kórusverseny fellépői rendszerint saját népviseletükben lépnek színpadra. A verseny elődöntőit csütörtökön, a döntőket pénteken rendezik meg. Az már a szombati napon dől el, hogy melyik kórus nyeri a verseny nagydíját. Vasárnap este díjkiosztóval zárul a fesztivál.

A kórusverseny és a folklórfesztivál helyszínei a debreceni Kölcsey Központ és a Baltazár Dezső tér. A verseny nyitó és záró estje, valamint a folklórgála belépő díjas, a rendezvény többi eseménye díjtalan.

Bővebb információ a rendezvényről a : www. fonixinfo.hu oldalon olvasható.