Szerbiai választások – Több szerb párt, köztük a győztes SNS is a szavazatok újraszámlálását követeli

Belgrád – A hétvégi szerbiai választásokon leadott szavazatok újraszámolását követelte kedden a voksoláson toronymagasan az élen végzett Szerb Haladó Párt (SNS), mert szerinte több “érdekes dolog” is történt a múlt vasárnapi választások éjszakáján, ami aggodalomra ad okot.

Április 24-én az urnazárást követő előzetes becslések, majd a választási bizottság előzetes eredményei is azt mutatták, hogy több kisebb párt az ötszázalékos bejutási küszöb környékén vagy az alatt mozog a parlamenti választásokon. Mivel saját méréseik szerint nagyobb kellett volna, hogy legyen a támogatottságuk, a Demokrata Párt (DS), a Szerbiai Demokrata Párt (DSS), a Dveri mozgalom, az Elég volt (Dosta je bilo) mozgalom, valamint a Boris Tadic volt államfő vezette hárompárti koalíció képviselői a választási bizottság épületébe vonultak, hogy “felügyeljék” a szavazatszámlálás tisztaságát. Aleksandar Vucic miniszterelnök, a vezető kormánypárt, az SNS vezetője szerint ez nyomásgyakorlásnak minősül, és “érdekes módon” a politikusok megjelenése után a számukra megfelelő eredmények születtek, azaz “hirtelen megugrották a küszöböt”.

Az ellenzéki pártok összeállítottak egy jogászokból álló csoportot, hogy kivizsgálják és ellenőrizzék az általuk tapasztalt szabálytalanságokat. A SNS mintegy erre adott válaszként kérte a szavazatok újraszámlálását.

A választási bizottság alelnöke, Miladin Kovacevic a szerb sajtónak elmondta: a választási dokumentumokba mindenki betekinthet, a bizottság azonban nem kényszeríthető a szavazatok újraszámlálására, ám a pártok szabadon “számolgathatnak”. A pártok április 29-ig tekinthetnek be az említett iratokba – tette hozzá. A választási bizottság eddig két helyen rendelte el a voksolás megismétlését a szavazóhelyiségben tapasztalt szabálytalanságok miatt.

A Szerb Haladó Párt az előzetes eredmények szerint a voksok 48,23 százalékát szerezte meg az előre hozott parlamenti választáson, ám a magas részvétel és az öt százalékos parlamenti küszöböt átlépő pártok magas száma miatt ez “csupán” 131 helyet jelent a 250 fős törvényhozásban, míg a pártnak eddig 158 mandátuma volt.

– MTI –
hirdetés
hirdet�s