Szerbiai választások – Boris Tadic támogatására szólította fel támogatóit a VMSZ elnöke

Szabadka, 2012. május 16., szerda (MTI) – Pásztor István, a Vajdasági Magyarok Szövetségének (VMSZ) elnöke szerdán felszólította mindazokat, akik az elnökválasztás első fordulójában rá szavaztak, hogy a vasárnapi második fordulóban Boris Tadicot, a Demokrata Párt (DS) vezetőjét támogassák.

A politikus az MTI-hez is eljuttatott állásfoglalásában megállapította, hogy a május 6-án lezajlott választások óta számtalan súlyos kétség merült fel a szavazás tisztaságával kapcsolatban. Úgy fogalmazott, hogy a napvilágra került tömérdek szabálytalanság mellett a választási csalás alapos gyanúja is bizonyságot nyert. Hangsúlyozta, hogy “amire a szabadkai választási anyag átvizsgálása során fény derült, az a kilencvenes évek legsötétebb időszakára emlékeztet. Azt gondoltuk, hogy a választói akarat manipulálása – szavazatvásárlás, csomagosztás – örökre a múlté. Rá kellett döbbenünk, hogy a jelenünk része. Mindennek ellenére május 20-án menjünk el szavazni” – szögezte le.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a tartományi választások második fordulójába tíz egyéni képviselőjelölt jutott be a VMSZ és egy a VMDP színeiben. “Tisztességesen versenyeztek, személyes kvalitásaikra építettek, nem csaltak, és nem vásároltak szavazatokat. Ezért nyugodt szívvel állítom, hogy valamennyien érdemesebbek az Önök bizalmára, mint ellenjelöltjeik” – emelte ki.

Pásztor István kiemelte, hogy a köztársasági elnökválasztás második köre Boris Tadic és Tomislav Nikolic között fog eldőlni. “Noha az elmúlt tíz nap történései újabb komoly kételyeket ébresztettek közösségünkben és személy szerint bennem is, én mindennek ellenére Boris Tadicra fogok szavazni, és erre kérem mindazokat, akik május 6-án, mint köztársasági elnökjelöltet engem támogattak. Az ő személyében több esély van arra, hogy Szerbia egyszer egy normális, európai országgá váljon. Minden jel szerint sajnos nem a közeljövőben” – állapította meg a politikus.

– MTI –