Szerbiai választások – a The Wall Street Journal Nikolic megválasztásáról

    Brüsszel, 2012. május 21., hétfő (MTI) – A The Wall Street Journal (WSJ) című amerikai üzleti napilap európai kiadásában idézett elemzői vélemény szerint Tomislav Nikolic szerb elnökválasztási győzelme azzal járhat, hogy a Nyugat ölelése kevéssé lesz lelkes, miközben csökkenni fog Szerbia EU-csatlakozást szolgáló kompromisszumkészsége.

 

A WSJ emlékeztetett arra, hogy Nikolic korábban ellenezte hazája uniós tagsági törekvéseit, az utóbbi években azonban arról beszélt, hogy mind Brüsszellel, mind Moszkvával szorosabb kapcsolatokat szeretne.

“Elképzelhetőleg némi időbe telik majd (Nikolicnak), hogy elnyerje a brüsszeli és washingtoni tisztségviselők bizalmát, akik (Boris) Tadicban a lehető legszorosabb nyugati kapcsolatok melletti elkötelezettséget látták” – vélekedett az amerikai lap. Emlékeztetett arra: Tadic megtett egy sor politikailag kockázatos lépést – beleértve a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladic letartóztatását és Hágának történt kiadását -, csak azért, hogy biztosítsa Szerbiának az EU-tagjelölti státust.

A megválasztott új szerb államfő az előző héten a The Wall Street Journal által hozzá intézett kérdésekre adott írásbeli válaszában mindenesetre leszögezte: erőteljesen hisz abban, hogy “Szerbia számára az egyetlen elfogadható megoldás az Európai Unióhoz való csatlakozás”. Koszovóról Nikolic úgy nyilatkozott, hogy az Szerbia része, és hogy ő ezt az álláspontját semmilyen áron nem fogja megváltoztatni. Hozzátette ugyanakkor: soha nem fog elszaladni a párbeszéd elől, “mert ez az egyetlen útja annak, hogy a legmegfelelőbb megoldásra jussunk”.