Szerbiai választások – A reformok folytatását várja az Európai Unió Szerbiától a választások után

  Brüsszel, 2012. május 7., hétfő (MTI) – A reformfolyamat iránti elkötelezettség megerősítését reméli az Európai Bizottság a hét végi parlamenti választások nyomán majdan felálló új szerbiai kormánytól.

Mint a testület egyik szóvivője, Maja Kocijancic hétfőn elmondta, az Európai Unió végrehajtó testülete bízik abban: az új kormány megerősíti majd azt is, hogy az ország tovább halad az európai integráció útján.
A bizottság szokásos napi brüsszeli sajtótájékoztatóján nyilatkozva a szóvivő jelezte, hogy a testület még várja az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ), illetve a szerbiai választási bizottság beszámolóit a szavazásról.
Előzetes kommentárként mindazonáltal gratulált az uniós testület nevében a szerb népnek a szabad és békés választáshoz.
Az előzetes eredmények szerint a vasárnapi szerbiai parlamenti választást a nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) nyerte, kicsivel Boris Tadic államfő Demokrata Pártja előtt. Az első elemzések szerint kulcsszerephez juthat a koalícióalakításban a háborús bűnökkel vádolt, de börtönében elhunyt egykori jugoszláv államfő, Slobodan Milosevic alapította Szerb Szocialista Párt (SPS).