Szerbiai választások – A már megszámlált szavazatokat tartalmazó zsákokat loptak el

Budapest, 2012. május 15., kedd (MTI) – A szavazatszámlálás elvégzését követően lopták el a Szerb Haladó Párt (SNS) által bemutatott zsákban lévő szavazólapokat a köztársasági ügyészség nyilatkozata szerint, amelyet kedden a Vajdaság Ma hírportál idézett.

 

Tomo Zoric, a köztársasági ügyészség szóvivője azt nyilatkozta, hogy a szavazóhelyen készült jegyzőkönyvet nem hamisították meg. Megállapítást nyert az is, hogy a szóban forgó zsákot, azt követően vitték ki a szavazóhelyiségből, miután minden szavazatot feljegyeztek, és a jegyzőkönyvet pedig már elküldték a Köztársasági Választási Bizottságnak (RIK).

“Így a rendőrségnek zsákban átadott szavazócédulák nem hatottak ki a választási eredményekre” – jelentette ki az ügyészségi szóvivő.

A voksokat tartalmazó zsákot Tomislav Nikolic, az SNS elnöke mutatta be a nyilvánosságnak, ezzel támasztva alá a választási csalásról megfogalmazott vádjait.

A szerb ügyészség szóvivője közölte: a szakértők megállapították, hogy a 2109 szavazólap valódi és eredeti, s hogy a pancsovai 57-es szavazóhelyről származnak. Az ott készült jegyzőkönyvet a szavazatszedő bizottság minden tagja aláírta.

A rendőrség azok után nyomoz, akik elvitték a zsákokat vagy lehetővé tették azok eltulajdonítását. A RIK további húsz hasonló zsák hiányát állapította meg.

Hétfőn jelentette be Ivica Dacic szerb belügyminiszter, hogy folyamatban van a nyomozás a Szerb Haladó Párt (SNS) azon állítása nyomán, hogy szavazatlopás történt a május 6-i általános választások során. Szeretnék megállapítani, hogy szervezett akcióról volt-e szó vagy befolyásolási kísérletről, esetleg a választási rendszer eljárási hibájáról.

A szavazatlopással kapcsolatos gyanújáról bejelentést tett a Pásztor István vezette Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Vojislav Kostunica vezette Szerbiai Demokrata Párt (DSS) is.