Szerbiai választások –Nem hozott meglepetést a voksolás egy elemző szerint

Budapest, 2012. május 7., hétfő (MTI) – Juhász József Balkán-szakértő szerint nem született nagy meglepetés a vasárnapi szerbiai választásokon, nagyjából a várható eredményt hozta a voksolás.

A szakértő az MTI-nek hétfőn azt mondta, a két nagy párt, a nacionalista Szerb Haladó Párt (SNS) és az eddig kormányzó, Boris Tadic vezette, Európa-barát Demokrata Párt (DS) 5-8 százalékkal elmaradt a várakozásoktól, a Szerb Szocialista Párt (SPS) pedig azokat némileg meghaladta. Ezzel a szocialisták az előrejelzéseknek megfelelően nemcsak “királycsinálók” lehetnek, mivel nélkülük nem lehet kormányt alakítani, hanem a koalíciós tárgyalások részeként az SPS adhatja a miniszterelnököt is, aki Ivica Dacic pártelnök lehet – mondta. Hozzátette: a szocialisták a választások “igazi győztesei”, csaknem megduplázták szavazataik számát az előző voksoláshoz képest. Kedvező fejleménynek nevezte, hogy a Hágában ítéletére váró Vojislav Seselj vezette Szerb Radikális Párt (SRS) kiesett a törvényhozásból.
Véleménye szerint valószínűleg folytathatja munkáját az eddigi demokrata-szocialista koalíció, esetleg egy kisebb párttal kiegészülve, azonban a demokraták gyengébbé, a szocialisták pedig erősebbé válnak a kormányban. Mivel azonban az SNS is a centrum felé közelített az utóbbi időben, nem elképzelhetetlen, hogy a szocialisták velük alakítanak kormányt – jegyezte meg.

Az elnökválasztással kapcsolatban úgy látja, várható volt, hogy az első fordulóban a korábbi államfő, Boris Tadic győz, ez azonban – mint fogalmazott – “önmagában semmit nem jelent”, de jó esélye van a győzelemre a második körben is. Azzal, hogy Tadic áprilisban lemondott, és így az elnökválasztást a parlamenti és a helyhatósági voksolással egy időben tartották, a volt államfő javított pártja pozícióján, mivel a Demokrata Párt szinte utolérte a Szerb Haladó Pártot, holott másfél-két hónapja még 6-8 százalék volt a különbség köztük – mutatott rá.
Juhász József szerint Tadic lemondása tehát abból a szempontból sikeres lépés volt, hogy felhozta a pártját, de a szocialisták előretörésére senki sem számított.

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kicsit jobban szerepelt, mint az előző választáson, hiszen négy helyett öt mandátumot szerzett, de nem ért el áttörést – vélekedett. Mint kifejtette, elképzelhető, hogy csökken a párt érdekérvényesítő képessége, mert már nem lesz szükség a támogatására a kormánytöbbség biztosításához. Összességében a korábbinál kicsit jobban, a maximálisan elvárhatónál pedig kicsit rosszabbul szerepelt a párt, amely mindazonáltal “biztosan megőrizte” hegemóniáját a vajdasági magyar pártok között – mutatott rá.

A végleges eredmények alapján a Szerb Haladó Pártnak lesz a legtöbb képviselője a legkésőbb szeptember elejéig megalakuló új szerb parlamentben, az SNS a 250 parlamenti helyből 73-at tudhat a magáénak. A Demokrata Pártnak 68 mandátuma lesz, a Szerb Szocialista Párt pedig 45 képviselőt küldhet a parlamentbe.

Az elnökválasztás második fordulójába Boris Tadic, a Demokrata Párt jelöltje 26,7 százalékkal, a nacionalista Tomislav Nikolic a második helyen, 25,5 százalékos támogatottsággal került be.

– MTI –