Szerbiában található Superman kriptonitja

Szerbiában fedezték fel azt a kristályt, amelyből a történet szerint Superman rendkívüli erejét nyeri. A különbség csak annyi, hogy a filmbéli zöld helyett ennek a színe fehér. Az ásványt szerdán Londonban kiállítják.

A Szerbiában felfedezett ásványnak szinte azonos a vegyi összetétele, mint a Superman filmekben szereplő kristálynak: nátrium-lítium-bór-szilikát-hidroxid.

Dr. Chris Stanley, a londoni természettudományi múzeum ásványtudósa elmondta, hogy az ásványt a föld mélyében találták meg Loznica környékén. Összetételét egy kanadai tudóscsoport segítségével állapították meg.

A Jadarite névre keresztelt anyagot a londoni természettudományi múzeum és kanadai országos kutatási tanács tudósainak vizsgálatai nyomán nyilvánították hivatalosan is új ásványnak. A múzeumban az érdeklődők április 25-én és május 13-án meghatározott időben személyesen is megtekinthetik a misztikus ásványt. A múzeum sok látogatóra számít, annak ellenére, hogy az ásvány színe a filmbéli anyaggal szemben nem zöld, hanem fehér, és sem fluort, sem pedig radioaktív anyagot nem tartalmaz.

Az ásványra a Rio Tinto nevű brit-ausztrál vegyes cég kutatásai során leltek rá, amely néhány éve jelen van Szerbiában, ahol műholdas felszereléssel vizsgálják a föld mélyét és akár több tíz méter mélyen is rátalálnak a lelőhelyekre.

Dusan Podunavac a Szerbiai Földmérő Intézet igazgatója szerint logikus lett volna, ha ezt a kutatást az állam végzi. Így most, mondta, külföldi cég érdeme az ásvány felfedezésre. Podunavac azt is elmondta, hogy Szerbiában minden évben újabb és újabb lelőhelyeket fedeznek fel. Új ásványokra ritkábban lelnek rá – tette hozzá.Sporthírek