Szerbia rákapcsolódna a Nabuccóra

Szerbia nagy érdeklődést mutat a Nabucco gázvezetékre kapcsolódás iránt, a politikai akarat megteremtése után a jogi és műszaki feltételek megvizsgálása szükséges ehhez – mondta a Független Hírügynökségnek Balázs Péter külügyminiszter a szombaton Temesváron tartott háromoldalú magyar-román-szerb külügyminiszteri találkozó után.

Balázs Péter, Cristian Diaconescu román és Vuk Jeremics szerb külügyminiszter személyében három év után tárgyalt együtt egymással a három ország diplomáciájának vezetője. Elsősorban Szerbia európai integrációjának támogatásáról és a regionális együttműködésről tárgyaltak. A legfontosabb téma az energetika, a közlekedés és a környezetvédelem volt.

A Nabucco gázvezeték kormányközi szerződését a napokban írták alá, a külügyminiszteri találkozón Szerbia kifejezte érdeklődését a rákapcsolódásra. A Nabucco példája is azt bizonyítja, hogy az első lépés a politikai akarat megléte, enélkül ugyanis nem lehet továbblépni: a politikai egyetértés után lesz gáz a Nabuccóba és megmozdultak a finanszírozók is – fejtette ki Balázs Péter. Most a jogi és műszaki feltételeket kell megvizsgálni a szerb csatlakozáshoz – tette hozzá.

A három ország együttműködésével alternatív észak-déli energetikai útvonal is kiépíthető, a jó ideje az adriai becsatlakozással tervezett cseppfolyósgáz-szállítás kivitelezésével – mondta még a külügyminiszter.