Szerbia már jövőre uniós tagjelölt lehet

Szerbia a jövő év első felében elnyerheti az Európai Unió tagjelöltjének státusát, jelentette ki Olli Rehn uniós bővítési biztos a szerbiai állami televíziónak adott interjújában.

A brüsszeli tisztségviselő nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy Radovan Karadzsics, volt boszniai szerb elnök letartóztatása elegendő lesz-e ahhoz, hogy érvénybe lépjen a stabilizációs és társulási szerződés, amely az integráció első lépése. “A döntés az unió tagországainak a kezében van”- mondta Rehn.

Hozzátette azonban, hogy Karadzsics elfogása kulcsfontosságú lépés Szerbia és a nemzetközi törvényszék együttműködésében. “Ezt el kell ismernünk, és serkentenünk kell Szerbia közeledését az EU-hoz”, hangoztatta a biztos.

Egyes tagországok viszont úgy vélik: Szerbia csak akkor bizonyította teljes együttműködését a hágai nemzetközi törvényszékkel – amely egyébiránt az uniós közeledés egyik fontos feltétele -, ha kiszolgáltatja Ratko Mladicsot, a boszniai szerbek parancsnokát is a bíróságnak. Leginkább Hollandia ragaszkodik ehhez a feltételhez.Sporthírek