Szerbia májusban az IMF-vel tárgyal a bérek és nyugdíjak befagyasztásának végérõl

A szerb gazdasági miniszter pénteken arról beszélt, hogy idén, az év második felében vége lehet a bérek és a nyugdíjak befagyasztásának. Mladjan Dinkics a B92 hírportál tudósítása szerint azt mondta: ennek érdekében májusban tárgyalóasztalhoz ülnek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF). Az IMF ugyanis csak szigorú költségvetési fegyelem és kiadáscsökkentés mellett adott Belgrádnak hitelt, a gazdasági válság hatásainak leküzdésére. Dinkics a keresetek befagyasztásának végét illetõen optimista, a szerb gazdaság ugyanis 13 hónap óta elõször növekedést mutatott.

A tárcavezetõ a januári adatok alapján lát arra esélyt, hogy újratárgyalják az IMF-kölcsön feltételeit. Idén, az elsõ hónapban ugyanis a GDP (bruttó hazai össztermék) 3,7 százalékkal volt magasabb, mint tavaly ugyanebben az idõszakban. “Természetesen meg kell várni az elsõ negyedév adatait”- emelte ki Dinkics. A tárcavezetõ szerint ha a bérek és nyugdíjak befagyasztásának vége lenne, az növelné a belsõ keresletet, ezzel is erõsítve a szerb gazdaságot.

A politikus azt mondta: a februári elõzetes adatok is azt mutatják, hogy növekszik a gazdaság. Úgy vélte: ha az elsõ negyedévben marad a tendencia, akkor elmondható, hogy Szerbia kilábalt a válságból. Dinkics fontosnak nevezte, hogy a gazdaság élénkülésével együtt mérsékelni kell a munkanélküliséget is.