Szerbia: Kisebbségi kormány alakulhat, radikális támogatással

Vojiszlav Kostunica jelenlegi szerb kormányfő minden bizonnyal kisebbségi kormányt alakít, amelyet az ultranacionalista Szerb Radikális Párt támogatni fog. A radikálisok ezt cáfolták.

Ezt szerdán Velimir Ilics szerb nagyberuházási miniszter jelentette be, akinek az Új Szerbia nevű pártja koalícióban van Kostunica Szerbiai Demokrata Pártjával. Ilics elmondta, arra számít, hogy hamarosan megszületik a megegyezés a radikálisokkal. Ennek értelmében Kostunica lenne a régi-új kormányfő, a radikálisok alelnöke Tomiszlav Nikolics pedig megkapná a parlamenti elnöki tisztséget.

Ilics szerint e kormány mandátuma korlátozott lenne, az év végéig, amikor általános választásokat írnának ki.

A Szerb Radikális Párt ennek kapcsán közzétette, nem tárgyalnak egyetlen párttal sem a kormányalakításról, és nem fognak semmilyen kisebbségi kormányt támogatni.

Szerbiában januárban tartottak parlamenti választást, amelyen a jelenleg Hágában raboskodó Vojiszlav Seselj radikálisai szerezték meg a legtöbb szavazatot. Kormányalakítási tárgyalásokat eddig Borisz Tadics szerb elnök Demokrata Pártja és Kostunica Szerbiai Demokrata Pártja folytattak. Ezek azonban zsákutcába jutottak, mert a két párt nem tudott megegyezni a kormányfő személyében.
Egy radikális támogatással megalakuló kormány viszont minden bizonnyal eltávolítaná Európától Szerbiát.