Szerbia 2014-ben már EU-tag lesz?

A szerb kormányfő-helyettes szerint 2014-ben már uniós tag lehet Szerbia. A Blic című belgrádi lap tudósítása szerint Bozsidar Djelics elismerte, hogy az integráció nehéz és hosszadalmas folyamat lesz. A politikus szerint a legfontosabb feladat jelenleg az, hogy elfogják és kiadják a volt boszniai szerb hadseregparancsnokot, Ratko Mladicsot. “Hollandia csak ezután lesz hajlandó a tagjelöltségről tárgyalni”- vélekedett Djelics.

A politikus emlékeztetett arra, hogy Európát jelenleg a gazdasági válság, és annak kezelése foglalja le. “Így tisztában kell lennünk azzal, hogy nem Szerbia tagsága áll a középpontban”- tette hozzá. A miniszterelnök-helyettes emlékeztetett arra is, hogy a hágai főügyész novemberben utazik Belgrádba, hogy az együttműködésről tárgyaljon. Ezután készíti el jelentését az ENSZ-nek, amelyet az Unió állam- és kormányfői december 9-i csúcstalálkozójukon vitatnak meg.

Djelics Koszovó függetlenségének elismerésével kapcsolatban azt mondta, hogy az nem lehet Szerbia uniós tagságának feltétele. “Nem hagyjuk magunkat zsarolni, ezt nem fogadjuk el”- szögezte le a politikus. Úgy vélte, hogy Szerbia jövőre nyerheti el a tagjelöltséget. Emlékeztetett arra, hogy korábban hasonlóan nyilatkozott Jose Manuel Barroso a bizottság elnöke és Olli Rehn bővítési biztos is.