Szer nélkül kábulnak a fiatalok

Miskolc – Fiatalok újabb „szórakozása” miatt aggódhatnak a szülők. Nem elég az alkohol, a drog, veszélyes „játék” van elterjedőben, ami főleg a középiskolás korosztályt érinti.  Tudnivaló a drogokról

A fiatalok egészen addig tartják vissza a lélegzetüket, amíg el nem ájulnak, mindezt azért, hogy olyan állapotba kerüljenek, mintha kábítószert fogyasztottak volna.

Miskolc egyik üzletközpontjában kerestünk olyan fiatalokat, akik hallottak már erről, esetleg többet is tudnak a kábító játékról. Nem kellett sokat keresgélnünk, rögtön az első fiúcsapat élménybeszámolót tartott portálunknak. Pontosabban a társaság egyik tagja, Roli (aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg). Megtudjuk tőle, hogy a lélegzet–visszafojtásos kábulatot a fiatalok parasztnarkónak hívják. Ha valaki jól csinálja, akkor beszédül vagy elájul, mindezt néhány másodpercnyi jó érzésért, az úgynevezett flash érzésért. Roli hangsúlyozza: ő még nem próbálta, de vannak olyan barátai, akik igen. Ezután elmesélte a pontos technikát is, de ezt most nem írjuk le, nehogy azok is kedvet kapjanak az új „szórakozáshoz”, akiknek egyébként eszükbe sem jutna ilyesmi. A fiatalok tisztában vannak a „játék” veszélyeivel. Sorolják is, hogy agykárosodást szenvedhetnek, akik ezt csinálják, vagy fel sem ébrednek.

Oxigénhiány

Hallott már az új őrületről a Miskolci Drogambulancia vezetője, Juhászné Czeglédi Tünde is, de mint megtudtuk tőle, az ambulancián nem találkoztak még olyan fiatallal, aki ezt a technikát választotta volna. A lélegzetvisszafojtás az agy oxigénhiányos állapotát idézi elő, ennek következménye a tudatkiesés és a flashjellegű állapot, mondta a szakember. Hozzátette: a „szórakozás” valóban nem veszélytelen, elsősorban agysejtkárosodást okozhat.

Beverik a fejüket
Horvátországban már az orvosok is felemelték szavukat a fiatalok új „szórakozása” ellen. Ott eddig négy gyereket vittek be különböző kórházakba koponyasérüléssel, miután eszméletük elvesztése után elestek, és beverték a fejüket a járdába. Az orvosok amiatt aggódnak, hogy a veszélyes játék egyszer tragédiához vezet, hiszen a fiatalok életveszélyes fejsérülést is szenvedhetnek, amikor elzuhannak.

Tudott róla?
A flash érzés a kábítószer intravénás használatakor hirtelen jelentkező és elmúló kéjérzet.

Mint egy krumpliszsák

Hozzászólások a témához az egyik internetes fórumon.

„Ez már nagyon rég ki lett találva. 3 éve az egyik hülye haverom kipróbálta. Azóta senki nem próbálkozott vele a baráti körömből. Enyhén szólva megijedtünk, amikor csak úgy eldőlt, mint egy darab fa, és nem tért magához körülbelül 3 percig. Ez nem játék!!!”

„Én körülbelül 10-11 éve általános iskolában hallottam először erről a dologról az akkori osztálytársaimtól. Egyszer az egyik gyerek meg is mutatta, hogy kell csinálni, de őt nem tartotta senki, egyszerűen felállt, és pár másodperc múlva eldőlt, mint egy krumpliszsák. Ez a látvány elég volt arra, hogy mindegyikünket elriassza a „játéktól”. Ja és kisvárosi iskoláról beszélek… ”