Szeptembertől megszűnhet a képviselők büntetőjogi mentessége Szlovákiában

  Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti: Pozsony, 2012. május 7., hétfő (MTI) – Szeptember elsejei hatállyal – a szlovák alkotmány elfogadásának 20. évfordulóján – szűnhetne meg a parlamenti képviselők büntetőjogi mentessége – adta hírül a törvényhozás házelnöke szóvivőjének közlésére hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség hétfőn.

Pavol Chovanec, Pavol Paska házelnök szóvivője szerint a törvénymódosítást egy olyan szakértői csoport dolgozná ki, amelyben minden parlamenti párt – két honatyával – képviseltetné magát.
A legutóbbi ilyen jellegű jogszűkítéséről februárban döntött a szlovák törvényhozás. A március elsején hatályba lépett módosítás – amelyet 147 igen szavazattal hagyott jóvá a 150 fős törvényhozás – a parlamenti képviselők, az államfő, az államügyészek, a bírák és a rendfenntartó szervek tagjainak szabálysértési mentességét szűntette meg.
A parlamenti képviselők büntetőjogi mentességének megszűntetésének ötletével néhány nappal a márciusi parlamenti választásokat követően állt elő Robert Fico későbbi szlovák kormányfő, aki akkor jelezte: egy ilyen lépés megtételét csak széles körű politikai konszenzus részeként akarja megvalósítani.
Amennyiben a büntetőjogi mentesség megszűntetését a parlament szeptember elsejei hatállyal szeretné életbe léptetni, akkor a tervezetet június elsejéig a szlovák törvényhozás elé kell terjeszteni. Ennek kivitelezését viszont bonyolíthatja az a tény, hogy a Richard Sulík vezette ellenzéki, liberális Szabadság és Szolidaritás már a törvényhozás elé terjesztett egy hasonló célzatú indítványt. Ennek a javaslatnak a támogatására viszont a 83 képviselői mandátummal rendelkező kormánypárt az Irány – Szociáldemokrácia (Smer-SD) nem tett ígéretet. A szlovák törvények értelmében azonban, ha ez a javaslat elutasításra kerülne, ugyanabban az ügyben hat hónapig nem lehet újabb tervezetet előterjeszteni.