Szeptembertől már elsősök

Szeptembertől már elsősök
© Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Csütörtökön elkezdődött és még ma is tart az általános iskolákban a leendő elsősök beíratása.

Jázmin azt hallotta, hogy az iskolában rossz lesz. Az óvodában mondták neki a gyerekek, hogy ott majd fekete pontokat osztanak, az pedig nem a legjobb. Így aztán nem is nagyon várja az iskolás éveket. Ikertestvére, Bianka csatlakozik húgához. Most ő is úgy gondolja, hogy jobb az óvoda, mint az iskola.
A két kislánnyal a Szabó Lőrinc Általános Iskolában találkoztunk csütörtök reggel. Azért jöttek el, hogy édesanyjuk beírassa őket a szeptemberben induló első osztályba.

Angol is lesz az iskolában, az oviban is van angol. -Kovács-Csizmadia Hunor

A tanító néni

– Az az igazság, hogy számomra az a legfontosabb, ki lesz a gyerekek tanító nénije – mondja az édesanya, Ludnik-Farkas Mariann, amikor arról érdeklődünk, miért épp ezt az iskolát választotta. – Olyan pedagógusokat szeretnénk, akik jól tudják kezelni, hogy a lányok ikrek, mert jó lenne, ha külön személyiségként tekintenének majd rájuk. Az ismerőseimtől, munkatársaimtól érdeklődtem, kik a jó tanító nénik – sorolja az édesanya. –, de az is számított, hogy az iskola közel legyen. Mivel a munkahelyem sincs messze, hamar átérek az iskolába, ha esetleg valami baj lenne a lányokkal – teszi hozzá kis aggódással a szemében. Az édesanya elárulja azt is, mit vár az iskolától. Szeretné, ha gyermekei rajztagozatra járnának, angolt tanulnának, de véleménye szerint az első osztálynak játékosnak kell lennie, megterhelőnek semmiképp.

Molnár Andrea már beíratta kisfiát, és sietne dolgozni, de azért néhány mondatra megáll a kedvünkért.

– Amikor az óvodába átjöttek az iskola pedagógusai és az igazgatónő szülői értekezletre, akkor nagyon szimpatikusak voltak számomra, azért is választottuk ezt az iskolát. A fiam a rajzos-angolos osztályba fog járni. Az az igazság, hogy jobban szeretném, ha az angolt nagyobb óraszámban tanulná, de nem akartam a világ másik végére vinni iskolába – magyarázza az édesanya. Megjegyzi: ma már angol és informatika nélkül nem lehet boldogulni az életben.

Egy helyben

Újabb édesanya és kisfia érkezik a beiratkozásra. A kisfiútól megtudjuk, hogy Kovács-Csizmadia Hunornak hívják, és hogy ő is a rajzos osztályba fog járni.

– Szeretek rajzolni, de inkább színezni. Vannak rajzaim, de azok téliek. Angol is lesz az iskolában. Az oviban is van angol. És tudok 100-ig számolni – sorolja a kisfiú annak bizonyítékaként, miért jött el az ideje, hogy iskolába járjon. Édesanyja, Csizmadia Judit hozzáteszi, csak azért aggódik, hogy meg tud-e egy helyben ülni a tanítási órákon mozgékony kisfia. Az iskolaválasztás azonban nem volt kérdés náluk, hiszen a nagyobbik gyerek is idejárt. Azt tapasztalták, hogy a pedagógusok figyelnek a gyerekekre, figyelembe veszik igényeiket.

ÉM-HE

Három elsős osztály

A Szabó Lőrinc Általános Iskola három első osztályt indíthat szeptembertől, tudtuk meg Lengyel Zsuzsanna igazgatóhelyettestől. Vannak olyan évek, amikor nagy a túljelentkezés. Olyankor elsősorban a beiskolázási körzetben lakó gyerekeket veszik föl, aztán azokat, akiknek idejár a testvérük, vagy a szüleik a közelben dolgoznak. Ha még mindig marad hely, akkor a más körzetben lakó gyerekek is felvételt nyerhetnek. A szülők kedvelik a német kéttannyelvű osztályt, de sokan a rajzos osztályt választják gyermeküknek. Megfigyelhető, hogy ha a szülők által kedvelt tanító kap első osztályt, akkor magasabb a beiratkozó gyerekek száma, mondta lapunknak az igazgatóhelyettes.

ÉM-HE