Szeptemberben szavaz az EP Barrosoról?

Az Európai Parlament (EP) a tervek szerint szeptemberi plenáris ülésén szavazhat arról, hogy az Európai Bizottságot (EB) újabb öt évre Jose Manuel Barroso vezesse-e. Az EP legnagyobb frakciója, a konzervatív Néppárt egyik tagja azt közölte kedden, hogy már folynak az egyeztetések a politikai csoportok között a lehetőségről. Barroso megbizatása október végén jár le. Az Unió tagállamainak vezetői elviekben támogatják az 53 éves portugál politikus újraválasztását, ám hivatalosan nem adtak még neki zöld jelzést.

Barroso újrázása ellen leginkább a zöldek tiltakoznak. Mások pedig azt vetik a szemére, hogy túl lassan reagált az általa vezetett EB a gazdasági válságra. Az EP képviselőket egyébként júniusban választották meg az uniós polgárok. Az új összetételű parlament a jövő héten tartja első ülését.

Az EB új elnökének kérdése egyébként a Lisszaboni Szerződéstől is függ. Pontosabban Írországtól. Az írek ugyanis az első népszavazáson nemet mondtak a reformszerződésre. A tervek szerint idén ősszel újabb referendum lesz a szigetországban. Ahhoz, hogy a dokumentum hatályba lépjen, minden tagállamnak ratifikálnia kell. A szerződés hivatott átláthatóbbá és egyszerűbbé tenni az EU-t. A szabályok szerint, ha nem lép hatályba mégsem a Lisszaboni Szerződés, akkor azonnal csökkenteni kell a biztosok számát. Ha életbe lép, akkor a következő ciklusig megmarad az a gyakorlat, hogy minden ország egy biztost küldhet az EB-be.Sporthírek