Szeptember végéig adják ki a tavalyi szabadságot – Népszava

Győzelemre állnak a “szabadság-harcosok”. Várhatóan megszavazza jövő héten az Országgyűlés, hogy a korábbi tervekkel ellentétben nem június 31-ig, hanem szeptember 30-ig kell kiadni a tavalyról bennmaradt szabadságokat – írja a Népszava.

A lap szerint fontos változás lesz, hogy az alapszabadságot mindig az adott évben ki kell adni, és pénzbeni megváltására sem lesz lehetőség, csak munkaviszony megszűnésekor.
A képviselők támogatják azt a szakszervezeti követelést is, hogy váratlan családi porbléma esetén egy évben háromszor három napot azonnal kivehessen a dolgozó, bár utólag igazolnia kell, hogy miért kellett hirtelen szabadságra mennie.
A törvénymódosítás szerint a jövőben a munkavállaló rendelkezhet a húsz nap alapszabadság negyedével úgy, hogy a tervezett pihenés előtt legalább 15 nappal jeleznie kell a munkaadónak.

A módosításra azért van szükség, mert a szakszervezet megkeresésére az Alkormánybíróság tavaly azt állapította meg, hogy az alaptörvénnyel ellentétes a szabadság benntartása a következő év nyár közepéig, vagy azon túl. A pihenés alkotmányos jog, és a fizietett szabadság minden évben megilleti a dolgozókat, amit a munkaadó gazdasági érdeke sem korlátozhat, mondta ki a taláros testület.