Szeptember közepétől beöltöznek a budapesti parkolóautomaták

Szeptember második felétől 100 színes ruhába öltöztetett parkolóautomata fogadja majd városszerte Budapest lakóit. Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. június elején “Formabontó” címmel meghirdetett városdekorációs művészeti pályázatára csaknem 100 pályamunka érkezett két kategóriában, amelyekből a négytagú szakmai zsűri pénteken délelőtt kiválasztotta a nyertes műveket.

Egy parkolóautomata lehet akár csinos és esztétikus is – ebből indultak ki a városdekorációs pályázat kiírói. A szervezők olyan fiatal képző-és iparművészek jelentkezését várták, akik a főváros 100 parkoló automatáját színes ruhába öltöztetetik. A grafikai pályázat nem szabott határt a kreatív fantáziának, a jelentkezők rajzolhattak, festhettek, de akár fotókat is készíthettek, amelyekkel a parkolóautomatákat díszítik. Annyi kikötés volt csupán, hogy a munkák népszerűsítsék a mobilos díjfizetést, valamint a külcsín megváltoztatása mellett az eredeti, parkolóóra funkciónak meg kellett maradnia.

A pályamunkákat négyítagú szakmai zsűri bírálta el pénteken délelőtt. Szirtes János, akció művész, képzőművész – a zsűri elnöke, Wahorn András, képzőművész és Bakáts Tibor Settenkedő, kritikus, valamint Erős Antónia, az RTL Klub műsorvezetője választotta ki a beérkezett több mint 50 pályaműből a legjobb ötöt. Abban mind a négyen egyetértettek, hogy a játékosság, fiatalos lendület az, ami a leginkább hiányzik Budapest köztereiről., így a nyertes munkák színes, vidám hangulatot árasztanak. A szervezők a későbbiekben sokszorosítják és 100 parkolóautomatára helyezik majd el a főváros utcáin ezeket a grafikai munkákat.

Csaknem ötven pályamunka érkezett be a térplasztikai pályázatra is, amelyek közül a zsűri kiválasztotta a legjobb 21 ötletet. A legjobbak a TehénParádéhoz hasonló sémákat kapnak, amelyekből saját köztéri szoborként készítik mejd el parkolóautomatájukat. Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. pályázónként 50 ezer forinttal támogatja a parkolóautomata-szobrok elkészültét. A nyertesek augusztus 1-jén kezdik el a szoborépítést.

A felöltöztetett parkolóautomatákkal Budapest utcáin szeptemberben és októberben találkozhatunk. A szobrokból pedig szeptember 5-től kiállítást rendeznek az Erzsébet téri Gödör Klubban. A szabadtéri kiállítás éjjel és nappal látogatható lesz.

Bővebb információ a pályázatról a: www.formabonto.com oldalon olvasható.