Szeptember 15-ig kell befizetni az agrár-kárenyhítési hozzájárulást

Budapest, 2015. szeptember 13., vasárnap (MTI) – Szeptember 15-ig kell a gazdáknak befizetniük az agrár-kárenyhítési kockázatközösség tagjaiként az idei évre szóló hozzájárulásaikat, ha ez nem történik meg, nem kapnak a gazdák kárenyhítést – erre hívta fel a figyelmet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke az M1 aktuális csatornán vasárnap este.

Gyuricza Csaba hozzátette, száraz, aszályos év volt az idei, ami érezhető volt a mezőgazdaságban is. A gabonafélék összességében “jó évet zártak”, a kukoricánál azonban nem érik el a tavalyi kiemelkedő termést, jó-közepes lesz a terméseredmény.

A szőlészetekben és borászatokban jó évet zárnak, bár a szüret a legtöbb helyen most folyik – emelte ki a hivatal elnöke, aki hozzátette, ez az ágazat az elkövetkezendő időszakban is jelentős – 20 milliárd forintos – támogatásra számíthat.

Gyuricza Csaba az ifjúgazda-pályázatokkal kapcsolatban elmondta, ebben az évben több területen is tudnak támogatást nyújtani a fiatal gazdáknak az agrártámogatási, illetve a vidékfejlesztési program keretében, továbbá az előző – 2007-2013-as – uniós időszak maradványösszegére is kiírhattak pályázatot, az elkövetkezendő napokban hirdetnek eredményt. Az átalánytámogatás 40 ezer euró (12 millió forintos) vissza nem térítendő támogatást jelent – mondta el a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnöke.

Gyuricza Csaba kitért arra is: a pályázatokra nyolcszoros a túljelentkezés, azonban 126 olyan pályázatot találtak, ahol a jelentkezők hamis papírokkal akartak pályázni. Ezekben az esetekben megteszik a szükséges jogi lépéseket – emelte ki.

– MTI –