Szeptember 11. kitervelője gyilkosságokkal vádolta Amerikát

Washington, 2012. október 18. csütörtök (MTI) – A 2001. szeptember 11-i terrortámadások állítólagos kitervelője szerdán a Guantánamói-öbölben található amerikai bázis tárgyalótermében azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy az több embert ölt meg a nemzetbiztonság nevében, mint amennyi meggyilkolásával őt és társait vádolják.

Hálid Sejk Mohamed négy vádlott-társával együtt az erre a hétre kiírt előzetes hadbírósági meghallgatásán szólalt meg. Az eltérített utasszállító repülőgépekkel végrehajtott, összehangolt támadásoknak 2976 halálos áldozata volt.

“Amikor a kormány szomorú annak a 3 ezer embernek a halála miatt, akiket szeptember 11-én öltünk meg, ugyancsak szomorúnak kell lennie amiatt, hogy az amerikai kormány emberek ezreit, milliókat ölt meg” – hangoztatta Mohamed.

Szerinte az Egyesült Államok túlságosan tágan értelmezi a nemzetbiztonság fogalmát, amelyre hivatkozva embereket kínoztathat meg, vagy gyerekeket vehet őrizetbe. Konkrét nevek említése nélkül Mohamed utalt arra, hogy Barack Obama elnök a nemzetbiztonságra hivatkozva ölette meg és dobatta a tengerbe Oszama bin Ladent, valamint dróntámadásokat rendelt el.

Mohamed, aki angol tolmácsolásban, arabul beszélt, arra biztatta a bírót, hogy ne hatódjon meg a “krokodilkönnyektől” és arról leckéztette a jelenlévőket, hogy “az önök vére nincs aranyból, a mienk sem víz, mindannyian emberek vagyunk”.

A vádlott terepszínű katonai mellényben jelent meg a bíróság előtt, amivel a védői szerint arra utalt, hogy valamikor az amerikaiak által támogatott mudzsáhídek soraiban harcolt a szovjetek ellen Afganisztánban. A hivatalos amerikai álláspont szerint a terrorizmussal vádolt guantánamói foglyok nem tekintendők törvényes hadviselő félnek, ezért nem illetik meg őket a hadifoglyoknak járó jogok.

– MTI –