Széppé varázsolt gyermekkor

Széppé varázsolt gyermekkor
Széppé varázsolt gyermekkor
Nyíregyháza – Idén ünnepli megalakulásának harmincadik évfordulóját az ország egyetlen amatőr klasszikus balettegyüttese, a Primavera.

A két Nívó díjjal és két Kiváló Együttes címmel rendelkező Primaverajubileumi koncerttel ünnepli a jeles eseményt, március 31-én este hat órától a Váci Mihály művelődési központ hangversenyterme ad otthont a tavaszi koncertnek.

Az együttes évente 40–50 alkalommal lép fel megyei eseményeken, de számos nemzetközi meghívásnak is eleget tettek már. A Sanghaji fesztivál nagydíját és aranyérmét is hazahozták, a környező országok mellett jártak többek között Kínában és Izraelben.
Szülők és gyerekek együtt
Feketéné Kun Ildikó, az együttes vezetője Köztársasági Ezüst érdemkereszttel kitüntetett, Nívó és Tehetségekért díjas balettmester azt vallja, hogy a világ legszebb művészete a balett, élete egyik legnagyobb sikerének pedig azt tartja, hogy ezt több ezer gyerekkel ismertethette meg az elmúlt három évtized alatt.
– Abban, hogy az együttes harminc éve folyamatosan működik, óriási szerepük van a szülőknek, akik önzetlen támogatásukkal sokat tettek azért, hogy ennyi sikert mondatunk magunkénak.

Nincs Nyíregyházán olyan család, akinek a Primaverán keresztül ne szóltam volna bele az életébe, hiszen ha nem a gyerekük, akkor a rokonuk, vagy ismerősük biztosan táncolt az együtteseben.

Úgy érzem, széppé varázsoltam a gyerekkorukat, és talán ennél többet egy együttes vezetőjeként nem is tehetek. Táplálkozhattak abból a szeretetből, amit adtam nekik, s ezt nap mint nap vissza is kapom.

Egyrészt minden egyes próbán és előadáson, másrészt a mindennapjaimban. A volt tanítványok nem feledkeztek meg rólam: névnapomon, születésnapomon ugyanúgy kapok képeslapokat, üzeneteket, mint egy-egy gyerekszületéskor. Azt is mondhatom, hogy több százszoros nagymama vagyok, aminek persze nagyon örülök. Mint ahogy annak is, hogy nem egyszer fordult már elő, hogy a gyermekét kísérő anyuka is beállt táncolni – érdekes volt együtt látni őket a vizsgán.

A március 31-i koncerten részt vesz az Operaház két magántáncosa, Bacskai Ildikó és Bajári Levente, valamint Kaán Zsuzsa, tánckritikus, de a korábbi primaverásokat is meghívták. Feketéné Kun Ildikó összesen 14 koreográfiát készített a jubileumi koncertre, melyen többek között musicalrészleteket, klasszikus darabokat és a hagyományokhoz híven számtalan meglepetést is láthatnak az érdeklődők – a Kaleidoszkóp során például a Primavera minden tagja táncol majd.

A jubileumnak több kísérőrendezvénye is van: kiállítás látható Berényiné Kátai Ildikó, az együttes jelmeztervezőjének tűzzománc darabjaiból, fotókiállítás nyílik az együttes életéről, Horvát János képes tolmácsolásában, s megjelenik Feketéné Kun Ildikó kötete, Rohanó lelkem virágai címmel.

– Száraz Ancsa –