Szépkorúak a számítógép mellett

Szépkorúak a számítógép mellett
Tiszaújváros – Október közepén számítógépes alapismeretek tanfolyam indult az Eötvös József gimnáziumban szépkorúak részére. A nagy érdeklődésre való tekintettel két csoportban oktatják a nyugdíjasokat.

Nem szokványos dolog, hogy egy idős ember a számítógép mellé üljön. A Tiszaújvárosi Humánszolgáltató Központ kérésére 34 szépkorú tanulja meg mit jelent a bite, hogyan kell használni az egeret és hogyan írjon levelet az unokájának. Erdélyi Lajos az Eötvös József Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium igazgató helyettese oktatja az időseket a számítógép rejtelmeire.

– Nagyon nagy érdeklődés előzte meg a tanfolyamot. Poropatich Péter a Humánszolgáltató Központ vezetője kereste meg az intézményünket, hogy nem e tudnánk helyet biztosítani egy ilyen tanfolyamnak, mert az idős emberek nagyon érdeklődnek az új technika iránt, hiszen gyermekeik, unokáik nap mint nap használják a számítógépet. Örömmel vállaltuk ennek megszervezését, magát a tanfolyamot. Először egy csoportot indítottunk de ez a 18 férőhely kevésnek bizonyult, ezért szükség volt egy másik osztályra is, ahol még 16 főt tudunk oktatni. .. Nem is gondoltuk, hogy ilyen nagy lesz a sikere. Nagyon fogékonyak. Az elején kicsit nehezen indult, de szépen belerázódtak. Nagyon nagy a lelkesedésük és szépen belejöttek a munkába. És, hogy mit tanulnak? Abból indultam ki, hogy teljesen kezdőkkel állok szemben, ezért az alapokkal kezdtük. Tanulnak számítógép kezelést, olyan alapdolgokat, mint a kijelölés, vagy az egér használata, az operációs rendszer kezelését is megtanulják. Az internet használata sem maradhat ki., de ez már a második témakörünk, hogy hogyan tudnak megtalálni bizonyos információkat az interneten. Igény merült fel egy rövid szövegszerkesztési blokkra is, ezért ezzel is foglalkozni fogunk – mondta Erdélyi Lajos.

És, hogy miért ülnek újra iskolapadba az idősek? Mindenki levelezni szeretne a családtagjaival, az unokáival. Fodor Jánosné is nagy lelkesedéssel vetette bele magát a tanulásba.
– A gyerekeim mindig akarták, hogy tanuljam meg kezelni a számítógépet. Most lehetőség volt arra, hogy valóban megismerkedjek ezzel az új technikával. Nagyon örülnek és büszkék rám, hogy végül is tanulásra adtam a fejem. Az unokám Varsóba ment férjhez. Nagy meglepetés lesz, ha e-mailt fog kapni a nagymamájától. Mindenkinek van számítógépe a családban. Most már nekem is lesz.
– F. Bacsó Bea –