Szépen "teljesített" a Miskolci Egyetem

Miskolc – Szépen “teljesített” a Miskolci Egyetem, mégis, van még bőven hely a pótfelvételizőknek. Többen vannak mint tavaly, akik az első helyen jelölték meg a Miskolci Egyetemet. Miskolci Egyetem – felvételik, pótfelvételik [.pdf – 183KB]

Ebben az évben a Miskolci Egyetem oktatási kapacitásának bővítését kérte a minisztériumtól, és a kérés – no meg az indokok – eredményeként ezt a lehetőséget meg is kapta.

Még ezer lehet

Jól „teljesített” a felvételin régiónk egyeteme, ám a felvehetők ezerrel megnövelt száma tág teret, sok-sok lehetőséget ad a pótlefvételizőknek. Azaz: az augusztus 13-áig beadandó pótjelentkezések után – optimális esetben – a Bölcsészettudományi Kar elsőseinek száma 300-zal, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar gólyáié 288-cal, a Gazdaságtudományi Karé 200-zal, az Állam- és Jogtudományi Kar létszáma további 200 új hallgatóval nőhet.
A részletekről egyebek között a Borsod Online-on is tájékozódhatnak az érdeklődők, a pénteki sajtótájékoztatóra készült, a BOON-ról letölthető összefoglalóból. Ezt egészítették ki szóban a Miskolci Egyetem vezetői, élükön dr. Patkó Gyula rektorral, a pénteki, a ponthatárhúzást követő, a felvételik eredményeit, a pótfelvételik lehetőségeit ismertető sajtótájékoztatón.

Maradnának itt

A Miskolci Egyetemre első helyen jelentkezők száma valamicskét nőtt, ebben a rangsorban az intézmény megőrizte az előző években felmutatott eredményét, 10-ik a rangsorban. (79 felsőoktatási intézmény között.)
A rektor hangsúlyozta: a Miskolci Egyetem a maga sokirányú képzésével fontos feladatának tekinti a régió, a megye, Miskolc ellátását felsőfokú szakemberekkel. És az egyetemről kikerülők jelentős része szeretne is itt maradni – ha tud. Már a jelentkezéskor, de lehet, hogy egy-két évvel azután megszületően sokak vágya, hogy itt boldoguljanak.

A választható, és az országos, no meg nemzetközi piacon is jól hasznosítható szakok felsorolása nagyon hosszú lenne. (Az egyetem szerepének fontosságát húzza alá az is, hogy ilyen nagy mértékben növelheti hallgatói kapacitását.)
A sajtótájékoztatón több dékán is felhívta a figyelmet a képzésnek egy olyan szegmensére, amely talán sokak számára még újdonság lehet: ez a mesterképzés. Ahogy a gépészmérnöki kar írásos tájékoztatója fogalmaz: „A mesterképzés biztos megélhetést jelent a főiskolát végzettek számára, vagy olyanok számára, akik nem gépészmérnöki egyetemi diplomával, hanem például anyagmérnöki, műszaki menedzser stb. egyetemi diplomával rendelkeznek.”
Szabados Gábor

Kari arányok

A karokra jelentkezettek százalékos megoszlása a Miskolci Egyetemen
Gépészmérnöki és Informatikai Kar: 23%
Gazdaságtudományi Kar: 20%

Állam- és Jogtudományi Kar: 18%
Bölcsészettudományi Kar: 15%
Műszaki Földtudományi Kar: 7%
Egészségügyi Főiskolai Kar: 6%
Műszaki Anaygtudoményi Kar: 5%
Comenius Tanítóképző Főiskolai Kar: 4%
Bartók Béla Zeneművészeti Intézet: 2%
(A felvettek megoszlása csaknem pontosan ilyen arányt mutat.)

A szakok pontszám TOP 10-e

A felvételi ponthatárok alapján a szakok (szakirányok) top 10-es listája így alakult:
Előadóművészet-klasszikus furulya: 440
Történelem: 435
Előadóművészet-klasszikus ének (költségtérítéses): 435, 430

Nemzetközi gazdálkodás: 409
Politológia: 406
Előadóművészet-klasszikus ének:405

Kereskedelem és marketing: 402

Előadóművészet-klasszikus hegedű: 400
Szociológia: 399

Szubjektív TOP 10

A felvételi pontszámok alapján felállított rangsor csalóka (lehet), mint ahogy minden más is. „Szubjektív” toplistát kértünk dr. Szűcs István rektorhelyettestől.
Szerinte mely szakok, szakirányok a leginkább népszerűek, természetesen nem csökkentve például a „gyöngyszem”, a Bartók Béla Zeneművészeti Intézet magas felvételi pontjaiban megmutatkozó rangját.
Nemzetközi gazdálkodás
Kereskedelem és marketing
Gazdálkodás és menedzsment
Jogász osztatlan
Igazságügyi, igazgatási
Történelem

Politológia

Szociológia

Programtervező informatikus
Környezetmérnök