Szenzációs felvételeket a borneói orrszarvúról

Először sikerült videofelvételeket készíteni a rendkívül ritka borneói orrszarvúról, közölte kedden a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezet. Az állatot egy, a dzsungel mélyén elhelyezett kameracsapdával sikerült lencsevégre kapni.

A tudósok becslése szerint mindössze 25-50 orrszarvú élhet még Borneón. Az állat annyira rejtett életet él, hogy az első és eddig egyetlen fotót is csak 2006-ban sikerült elkészíteni róla. Talán még nem is látta őket ember, ezért is hihetetlen szenzáció a videófelvétel.

A kameracsapdát, mellyel a felvételt sikerült elkészíteni Stephen Hogg, a WWF Malajzia munkatársa fejlesztette ki. A természetvédő elmondta, hogy olyan helyet kerestek a két kameracsapdának, ahol a nyomok alapján feltételezték, arrafele mozognak orrszarvúk. Négy hét elteltével ellenőrizték a két gépet és akkorra megvoltak a felvételek.

Az elmúlt 20 évben semmi nyomát nem találták annak, hogy Sabah-on kívül Borneó más részein is élnének orrszarvúk, ezért a kutatók attól tartanak, máshol már kipusztultak. A legnagyobb fenyegetést számukra az otthont adó erdők pusztítása és az orvvadászat jelenti. A magányosan élő állatok ráadásul elszigetelten élnek távoli erdőrészekben és nehezen találnak egymásra szaporodási időszakban.

A három borneói ország (Brunei, Indonézia és Malajzia) ez év februárjában írta alá a történelmi jelentőségű Borneó Szíve Egyezményt a terület védelméről és fenntartható módon történő kezeléséről.