Szentmisét tartottak a kettős ünnepen Mezőkövesden

Bogisich Ferenc
Bogisich Ferenc - © Fotó: MÚ
Mezőkövesd – Szentmisével ünnepelték Bogisich Ferenc atya, a Magyarországi Szervita Rend képviselője, a Világi Rend asszisztense felszentelésének 60. évfordulóját, valamint a rend alapítója, Szent Juliannának emléknapját.

A Mezőkövesdi Szervita Világi Harmadrend kápolnájában nemrégiben megtartott gyémántmiséjén Bogisich Ferenc atya – aki 16 éves korában döntött arról, hogy a mérnöki pálya helyett a papi hivatást választja – Falkonieri Szent Juliannáról beszélt, aki Krisztus követésében és a Szűzanya szolgálatában szerető anyja és okos tanítója volt a nővéreknek. Elmondta, ezen az emléknapon olyasvalakire emlékezünk, aki egyrészt meghallgatta, amit az Úr Jézus üzent, másrészt látott olyan embereket, akik szívvel-lélekkel követték Jézus szavait és a Szűzanya hívását, ezek voltak a szervita atyák, akiket akkor kezdtek el úgy nevezni, hogy Szűz Mária szolgái.

Munkássága

Bogisich Ferenc atya, ny. plébános 1934. április 30-án született Budapesten, 1958. június 15-én szentelték pappá Esztergomban. Jelenleg a Rákosszentmihályi Fájdalmas Szűzanya Kápolna kormányzója. Számos templom felújítása, illetve építése is a nevéhez fűződik. A nagybárkányi templom tornyának építését és a tető cseréjét támogatta. Mátraházán új templomot építtetett, amelynek terveit Szabó István, Ybl-díjas építész készítette. Kisbárkányon és Kisbajcson szintén új templomot építtetett, Nagybajcson a templom felújítását kezdeményezte, a dunaszegi templomot restauráltatta. A Mezőkövesden az országban egyedüliként működő szervita kápolnában minden hónapban egyszer szentmisét tart, immár közel 20 éve. A kápolnában az elmúlt években elvégzett felújítási munkákhoz is nagyban hozzájárult mind anyagilag, mind lelkileg.

ÉM