Szentek

Akt.:
Szentek
© Fotó: Reuters/Kacper Pempel
Szent Miklós bizonyára nem gondolta, hogy halála után több mint 1670 évvel is lesznek szegény gyerekek, akiknek a tél beálltával ugyanúgy elkel a segítség, mint annak idején az ő idejében. Hegyi Erika jegyzete.

Azóta a szegénység ugyanúgy jelen van a Föld szinte minden országában, a mikulások kínálata viszont bővült. Van az igazinak mondott, lappföldi Mikulás, a vállalati Mikulás, a bérelhető Mikulás, vagy a szomszéd bácsi, aki beöltözik Mikulásnak.

Van olyan Mikulás, aki pazar ajándékot hoz, van, aki adományokból osztogat, és van, aki az áruházban meghallgatja a gyerekek kívánságait (jó pénzért).

A legkülönösebb Mikulás azonban mégiscsak az, aki politikusokkal érkezett a nehéz sorsú gyerekekhez. Pedig a Mikulásról eddig azt gondoltuk, hogy őt egyedül az áldott jó szíve és szociális érzékenysége készteti jó cselekedetekre.

A politikusok jelenlétét azonban nem nagyon értem. Mert a szegénységgel szembesülni, gondolom, nem lehet túl felemelő élmény számukra, hisz az részben az ő munkájuk eredménye.

Ha kampányolni akartak a Mikulással, az talán még túl korai. Ha viszont az járt a fejükben, hogy teljes vagyonukat szétosszák a szegények között, akkor minden világos. Hisz Szent Miklós is ezt tette annak idején.

Hegyi Erika