Szent István ünnepét tartották Mezőcsáton

Az ünnepség egy pillanata
Az ünnepség egy pillanata - © Fotó: Magánarchívum
Mezőcsát – Háromnapos programsorozatot szerveztek, hogy méltó módon emlékezzenek meg az államalapításról.

Augusztus 20. az egyik legrégebbi magyar ünnep, Szent István király napja, az államalapítás emlék­napja és az új kenyér napja. Mezőcsáton 2018. augusztus 18-án, szombaton kezdődött a háromnapos ünnep.

Fontos az emlékezés

A Himnusz hangjaival kezdődött az ünnepség. A rendezvényt megnyitotta Siposné Horváth Anita, Mezőcsát polgármestere, aki köszöntő beszédében kitért a történelem fontosságára, s annak megőrzésére.

A szót Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke vette át és ismertette az új kenyér fontosságát, célját és szerepét. Ezt követően Gazda István lelkipásztor úr megáldotta és megszegte a magyarok kenyerét, melyből minden jelenlévő kapott egy jelképes szeletet.

Az ünnepség folytatásaként a Mezőcsát Népi Együttes műsorát láthatták, melyet a budapesti Pódium Színház követett, az Úrinő kiadó című zenés kabaréjával. A nap zárásaként az Ünnepi Tűzijáték töltötte be az égboltot.

Színes programok

Vasárnap a gyermekeké volt a Hősök tere, hisz a Humánszolgáltató Központ közreműködésével arcfestésre, kézműves foglalkozásra, gyöngyfűzésre kaptak lehetőséget. Mindemellett színezőkkel, aszfaltkrétával, kirakókkal és gyermekzenével várták a szervezők a fiatalokat.

Hétfőn egész nap kirakodás és zene fogadta a nézelődőket. Játékbazárt, könyvvásárt, valamint a Kerámia Műhely termékeit tekinthették meg az érdeklődő helyiek és a vendégeik. ÉM