Hajdú-Bihar

2011.09.29. 07:22

Jegyzet: Statisztika

<em>Tudom elcsépelt citáció a Churchillnek tulajdonított „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” mondás, s még ha nem is az egykori angol miniszterelnök kútfejéből pattant ki, jobbat keresve sem lehet találni.</em> <strong>Égerházi Péter jegyzete</strong>

Tudom elcsépelt citáció a Churchillnek tulajdonított „Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok” mondás, s még ha nem is az egykori angol miniszterelnök kútfejéből pattant ki, jobbat keresve sem lehet találni. Égerházi Péter jegyzete

Mostanában havonta, hetente látnak napvilágot olyan statisztikák, melyek valamiféle reményt hintenek csüggedő tudatunkba. Ilyen ez a majdnem egy százalék foglalkoztatott, ami 32 ezer többlet munkavállalót jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. A számok biztosan nem hazudnak, de a mögöttes tartalom majd kiüti az ember szemét, ami ugyan lehet képzavar, ám a valóságon nem változat. Nem más ez mint bűvészkedés a számokkal. Megfelezem a ledolgozható munkaidőt, és mindjárt kétszer annyi embernek adhatok munkát. Ám, ha ezt a logikát követve matekozunk tovább, akkor bizony elég vékony az a 32 ezer. Márpedig az csak úgy történhetett, hogy a munkanélküli nyavajára gyógyírt jelentő közmunkaprogramon kívül bizony csökkent a foglalkoztatottak száma, különben nem stimmel a számítás. Erről persze senki nem készít statisztikát, hogyisne az kormány ellen való vétek lenne.

A számok, mint a tények, makacs dolgok, gondolhatnánk, de csalhatatlanok az érzékeink is, melyek legkevésbé optimizmust sugallnak manapság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!