Szénszünettel spórolnak mától Héderváron

Nem az iskolapadot, hanem a gördeszkákat koptatták hétfőn a gyerekek a Győr- Moson- Sopron megyei Héderváron. Egy hetes rendkívüli szünet kezdődött ma a településen, a falu így spórol a fűtésen. Év eleje óta már az önkormányzati dolgozók is csak négy napot járnak be a hivatalba, így a hivatal fűtésköltsége is csökken. A polgármester szerint több százezer forintot tudnak így megspórolni. A miniszterelnök a hétvégén jelentette be, hogy a kormány februárban induló programja a gáztüzelésű kazánok lecserélését támogatja.

Az egy hetes iskolaszünetet azért rendelte el a falu, hogy spóroljanak a fűtésen, mindezt a tanítási szünetek átcsoportosításával oldották meg. Az év elejétől február közepéig az önkormányzatnál is heti egy nap kényszerszabadságra küldik a dolgozókat, ám mivel az ügyintézés nem állhat meg, a hivatalnokok péntekenként otthon végzik a munkájukat.

Az önkormányzat a fűtésköltségek 15 százalékát tudja megspórolni az új rendszerrel, nemcsak Héderváron, hanem a körjegyzőség alá tartozó más településeken is bevezették ezt az akciót, mellyel a polgármesterek szerint elsősorban a figyelemfelkeltés a cél.

Juhász József polgármester szerint fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaságban az önkormányzatok energiaköltsége hatalmas összeget tesz ki és ezt csökkenthetnék alternatív energia források kihasználásával.

Orbán Viktor miniszterelnök a hétvégén jelentette be, hogy ebben a hónapban nagyszabású programot hirdet a kormány, mellyel támogatja az átállást a gáztüzelésű kazánokról az olcsóbb, vegyes tüzelésű kazánokra, részleteket erről egyelőre nem közöltek.Sporthírek