Szennyvíziszap-komposztáló épül a kazincbarcikai térségben

Kazincbarcika, 2015. április 22., szerda (MTI) – Európai uniós támogatással szennyvíziszap-komposztáló épül a kazincbarcikai térségben, a beruházás összköltsége csaknem 785 millió forint – közölte az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. (ÉRV Zrt.) keleti szennyvíztisztítási divíziójának vezetője szerdán Kazincbarcikán, sajtótájékoztatón.

Hudák József elmondta: a térség első szennyvíziszap-komposztálója még az idén elkészül, a létesítmény bevizsgált, mezőgazdaságban termésnövelő anyagként korlátozás nélkül felhasználható terméket, a műtrágya kiváltására alkalmas komposztot állít majd elő.

A divízióvezető magyarázata szerint a vízművek üzemeltetési területén egyre több településen épült ki szennyvízcsatorna-hálózat, illetve valósult meg a szennyvizek tisztítása a közelmúltban. A hálózatokba kapcsolt fogyasztók számával nő a kibocsátott és a tisztító telepeken kezelt szennyvíz, és ezzel együtt a szennyvíziszap mennyisége is – mutatott rá a szakember.

Az ÉRV Zrt. ezért megvizsgálta, hogy a felhalmozódott szennyvíziszapot milyen módon tudja másodnyersanyagként hasznosítani. A kommunális szennyvíziszapok 98-99 százaléka a szigorú uniós előírások szerint is alkalmas mezőgazdasági felhasználásra – tette hozzá.

Az ÉRV. Zrt. ezek után az üzemeltetési területén található kazincbarcikai, putnoki, bélapátfalvai, szilvásváradi, mónosbéli és sajószentpéteri területeken keletkező szennyvíziszap hasznosítására a Kazincbarcika-Berentei Térségi Szennyvíziszap Komposztáló megvalósítását választotta.

A tervezett komposztálónak évi 3500 köbméternyi kommunális szennyvíziszapot kell kezelnie.

A komposztálót a kazincbarcikai ipari út mentén mintegy 12 223 négyzetméternyi területen alakítják ki. A projekt nettó összköltsége csaknem 785 millió forint, ebből 744,5 millió forint a támogatás összege – mondta a divízió vezetője.

– MTI –További hírek a Magyarország kategóriából