Szennyezett a levegő, jöhet a tüdőgyulladás

Akt.:
Szálló por – Több városban kifogásolt a levegő-egészségügyi helyzet
Szálló por – Több városban kifogásolt a levegő-egészségügyi helyzet - © Fotó: BOON
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A levegőminőség romlása nem csak azzal jár, hogy bűz van, hanem komoly betegségeket is okozhat. Magas vérnyomás, tüdőgyulladás, nehézlégzés, hagyják most a szabadtéri sportokat.

Mint ismert: többek között Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Kazincbarcikán, Hernádszurdokon és Sajószentpéteren kifogásolt a levegő-egészségügyi helyzet. Utóbbi városban az úgynevezett kisméretűrészecske-szennyezettség (szállópor-koncentráció) meghaladta a tájékoztatási küszöböt, egészségtelen minősítést kapott. Az érintett településen az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), a betegek panaszai súlyosbodhatnak, de alapvetően a szállópor több betegségnek is a melegágya lehet.

A wikipédia szócikke szerint, a porszemcsék ingerlik a szem kötőhártyáját, a légutak nyálkahártyáját. A szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint pl. asztma, tüdőrák. A legveszélyesebb a már említett PM 2,5, amely eljut a tüdőhólyagokba és ott leülepszik, ezzel rontja annak gázcserélő képességét, és gyulladást okoz. Az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert, az érelmeszedést is „serkenti”. A szennyezett levegő emeli a vérnyomást, ami komoly veszélyt jelenthet a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) már hétfőn felhívta a figyelmet a magas szállópor-koncentráció veszélyeire. Az ÁNTSZ azt javasolta, hogy az érintett térségekben a keringési, légzőszervi betegségben szenvedők, főként az idősebbek minél kevesebb időt töltsenek a szabadban, kerüljék a kinti aktív testmozgást. Az egészségtelen minősítésű településeken az egészséges emberek is kerüljék a szabadban hosszabb ideig tartó fizikai munkát, sporttevékenységet, és óvják a gyerekeket a megerőltető szabadtéri tevékenységtől.
hirdetés


hirdet�s