Szendvicsbe zárt határ

Csap – Sok szép terv hangzott el az ukrán-magyar vegyes bizottság legutóbbi ülésén, ám a tény mindenképpen tény marad: a két ország közös közúti határállomásain egyre nehézkesebbé válik az átkelés.

Csapnál a kamionsor immár több mint egy hete csaknem a Latorca-hídig áll, ami testvérek között is legalább öt kilométerre van az államhatártól. Az itteni vámhatóság szerint a magyar fél hibájából alakulnak ki a sorok, mivel az ukrán vámtisztviselők ugyanannyi időt szánnak egy-egy rakomány átvizsgálására, mint korábban. A magyar fél azonban néhány hete szigorításokat vezetett be a vámügyintézés terén, ami forgalomlassító hatással jár.

A személyforgalom tekintetében is lelassult a vámkezelés, miután a magyar vám- és pénzügyőrség minden jármű esetében tételesen ellenőrzi az átvitelre szánt élelmiszereket. Az új szabályozóknak megfelelően ugyanis csak konzervkészítményeket lehet bevinni Magyarország területére, ennek megfelelően pedig akár az utasok szendvicsei is a visszafordítás okai lehetnek. Ez utóbbi tekintetében elsősorban a Nyugat-Európában dolgozó ukrán vendégmunkások számára hazai utánpótlást szállító kisbuszok jártak rosszul. Ezek átvizsgálása ugyanis időt vesz igénybe, ami a személygépkocsi-forgalmat is lassítja.

A kárpátaljai magyar lakosság tehát ezáltal valóságos szendvicsbe került, mivel a két állam közötti egyeztetéshiány miatt hosszú órákon át kénytelen vesztegelni a két határ közötti senki földjén.

– Palkó István –