Szendrői tűzoltóság: kicsi, de eredményes

A szendrői tűzoltóságon a napokban rendezték az UAVNET magyarországi regionális munkaértekezletét.

Szendrő önkormányzatának hivatásos tűzoltóságát 1992-ben alapították. A parancsnokság, amint azt Restás Ágoston alezredes, parancsnok elmondta, az ország legkisebb szervezete, amely a hazánk egyik legszegényebb vidékének tűzvédelméért felel. Működési körzetéhez tartozik a felbecsülhetetlen értékű, a világörökség részét képező Aggteleki Nemzeti Park területe.

Eredményeikről többször adtak számot nemzetközi konferenciákon (2004-ben Amszterdamban, Londonban, Denverben és Zsolnán, az idén Eilatban, Zaragozában és Szentpétervárott). Több szaklap és angol nyelvű tudományos folyóirat is beszámolt eredményeinkről.

Speciális egység

Az erdőtüzek helyének és pontos kiterjedésének megállapítása és archiválása érdekében országosan elsőként, de nemzetközi szinten is az elsők között alkalmazták a GPS (Globális Helymeghatározó Rendszer) készüléket. Ez lehetőséget biztosít a leégett terület eddigi becsült adatai helyett, objektív, tized hektár pontosságú meghatározására. Az erdőtüzek hatékonyabb oltása céljából új, nemzetközi szinten is innovatívnak számító eljárást dolgoztunk ki Integrált Vegetációtűz Menedzsment (IVM) néven.

Az IVM első modulja egy toronyra szerelt speciális térfigyelő és tűzdetektáló egység, amely a lehető legkorábban képes az erdőtüzeket a tűzoltóság számára jelezni. Európában csupán Spanyolországban, Portugáliában és Németországban van példa hasonlóra. Az IVM egy újabb modulja a dinamikus döntéstámogató egység, amely pilóta nélküli repülőgép alkalmazásával nyújt segítséget nagy kiterjedésű erdőtüzek felderítésénél.

A világon elsőként?

Az eddigi fejlesztések a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel közösen történtek. Valós repülések során igazoltaák a rendszer létjogosultságát, amit több nemzetközi konferencián mutattak be. Ha jövőre sikerül végleges alkalmazása, úgy a szendrői tűzoltóságon a világon elsőként rendszeresítenek pilóta nélküli repülőgépet.

A nemzetközi tanulmányutak tapasztalatait felhasználva, a Spanyolországban elterjedt robbantásos erdőtűzoltási eljárás megvalósítását kezdeményezik. Az egyszerű, de előítéletekkel terhes módszer megvalósítását a parancsnokság saját erejéből igyekszik elérni. A minta már rendelkezésükre áll, reményeik szerint még az ősszel sikerül elindítaniuk a folyamatot.

K.T.