Helyi közélet

2011.07.24. 09:48

Nézőpont: Tüssz!

<em>Becslések szerint 400 millió ember allergiás ma a világon, ezért az allergiát szokás már népbetegségként is emlegetni. Riasztó – vagy riogató? – adatok szerint 2025-re a világon minden második ember szenved majd tőle</em>. <strong>Szalóczi Katalin jegyzete.</strong>

Becslések szerint 400 millió ember allergiás ma a világon, ezért az allergiát szokás már népbetegségként is emlegetni. Riasztó – vagy riogató? – adatok szerint 2025-re a világon minden második ember szenved majd tőle. Szalóczi Katalin jegyzete.

Arra viszont, hány allergiás beteg van ma Magyarországon (pláne az egyes megyékben), nincs adat. Csak becsülik: az allergiások száma valószínűleg mára jóval túllépte a 2 milliót. No persze, allergia sokféle van, a szénanátha csak az egyik, s az is ritka, hogy valaki csak egyféle növény pollenjére legyen érzékeny.

Pár évvel ezelőtt még ajánlották: érdemes nyugalmi időszakban felkeresni a megfelelő szakrendeléseket, nem amikor már tüsszög, köhög az ember, vörösen duzzad és viszket a szemhéja. Az első lépés: megállapítani, mire érzékeny az adott páciens. Aztán pedig - ha sikerült egy-két „bűnösre” szűkíteni a kört, az adott allergénnel lehetőleg elkerülni a találkozást. Továbbá van néhány gyógyszer, ami segíti a tünetek elviselését...

Most pedig? Vannak a gyógyszerek, reklámokkal, támogatás nélkül. S tanácsok: ezeken felül is szedjünk minél több pre- és probiotikumot, s bízzuk magunkat a vény nélküli gyógyszert ajánló reklámokra.

Akinek nincs pénze rá? Az (egyelőre) tüsszent egyet: így igaz!

- Szalóczi Katalin -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában