Szemléletváltással a kullancsok ellen

A kullancsok elleni hatékony védekezéshez elsősorban személetváltásra lenne szükség, hiszen a civilek szerint néhány egyszerű óvintézkedéssel jelentősen csökkenthető lenne a veszély. Jelenleg Nógrád, Pest, Zala és Somogy megye, illetve Budapest a legveszélyezetettebb területek az országban.

A kullancsok elleni hatékony védekezéshez elsősorban személetváltásra lenne szükség – véli a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnöke. dr. Kapiller Zoltán a Független Hírügynökségnek azt mondta: néhány egyszerű óvintézkedéssel jelentősen csökkenthető lenne a veszély. Már az év elején adassuk be magunknak és gyermekeinknek az agyvelő- és agyhártyagyulladás elleni védőoltást. A táborhelyeken, parkokban és kertekben a kullancsok életterét szűkíthetjük, ha a házak és állattartó épületek körül lekaszáljuk és megtisztítjuk a bozótost, kiirtjuk a rágcsálókat, valamint az urbanizált területektől távol tartjuk az erdei állatokat, különösen a sünöket.

Ha a kutyát erdőbe vagy parkba visszük sétálni, az állatra érdemes kullancsirtó cseppet csöpögtetni vagy kullancsriasztó nyakörvvel ellátni. A magunk és háziállataink védelmében kihasználhatjuk, hogy a kullancsok nem szeretik a napfényt. Ez azt jelenti, hogy a szezonban a reggeli- és a délutáni órákban lehetőleg ne tartózkodjunk kullancsveszélyes területen, viseljünk könnyen ellenőrizhető ruhát és nézzük meg gyakran, hogy nem mászott-e mégis belénk egy kullancs- tette hozzá a szakember.

Világszerte nagyjából kétszáz fertőző betegség kórokozóinak terjesztésében van szerepük a kullancsoknak. A legveszélyesebbek ezek közül a Lyme-kór és a kullancs encephalitis, vagyis a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás. Magyarországon jelenleg Nógrád, Pest, Zala és Somogy megye, illetve Budapest a legveszélyezetettebb területek az országban.

A kullancs encephalistis (vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás) betegek háromnegyede Nógrád, Vas, Zala és Somogy megyéből kerül ki. A Lyme-kórral fertőzött betegek negyven százalékát pedig Nógrád, Zala és Pest megyében, illetve Budapesten regisztrálják. Ez azonban nem jelenti azt, hogy máshol ne kellene védekezni a kullancsok ellen, hiszen az ország más tájain is veszélyesek lehetnek- tette hozzá Dr. Kapiller Zoltán..