Szemléletváltás kell a rendőrök szerint

Nem feltétlen a szankciókra, sokkal inkább szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy az autósok ne használják jogosulatlanul a mozgáskorlátozottaknak fenntartott parkolóhelyeket a rendőrök szerint. Ezért ősszel figyelemfelhívó plakátokkal igyekeznek a problémára rávilágítani.

Bár már 2003. márciusa óta közösen dolgoznak a fővárosi mozgáskorlátozottak egyesületének tagjai a rendőrökkel, ősztől egy új kampányba kezdenek. Azt próbálják elérni, hogy azok az autósok, akik a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyeket illetéktelenül használják, gondolkozzanak el azon, hogy ezt mennyire teszik joggal. A rendőrök szerint ugyanis nem feltétlen szankciókra van szükség, sokkal inkább szemléletváltásra – mondta el a Független Hírügynökségnek Oláh László, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának kiemelt főelőadója.

Mint mondta: az új gondolkodásmódra egy tájékoztató program keretében figyelemfelhívó plakátokkal és kiadványokkal igyekeznek majd rávilágítani. Az akció még csak kezdeti stádiumban van, várhatóan azonban a főváros anyagi segítséget nyújt majd mindehhez.

Oláh László elmondta azt is, hogy a plakátok mellett továbbra is közösen fogják a rendőrök és mozgáskorlátozottak különféle parkolókban ellenőrizni az autósokat, hogy nem foglalják-e el illetéktelenül a nem a számukra fenntartott parkolóhelyeket. Ám mint mondta, ebben az esetben sem elsősorban a büntetés a céljuk, hanem így is az autósokra szeretnének hatni.

Arról egyébként nem készült még kimutatás, hogy országszerte vajon mennyien használnak jogosulatlanul mozgássérült igazolványt. Mindenesetre ha valaki a hamis papírral lebukik, vagy akár kártya nélkül áll be egy mozgássérült parkolóba, szabálysértést követ el, amiért akár 100 ezer forintos büntetést is kaphat.