Szemétszüret a Bodrogon

Szemétszüret a Bodrogon – ezzel a címmel szerveztek hulladékgyűjtési akciót a folyó magyarországi szakaszán környezetvédelmi- és civil szervezetek, például a Zöld Kör és a Bodrog Egyesület. A programot a Nemzeti Civil Alap és az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság támogatta.

A szemétgyűjtés résztvevőinek terveit részben keresztülhúzta az időjárás, ugyanis az elmúlt napokban szinte minden nap esett valamennyi eső, emiatt nem tudtak hosszú időt a vízen tölteni az önkéntesek – hangzott el a négynapos programot összefoglaló pénteki sajtótájékoztatón Tokajban. Mindezek mellett a Bodrog-menti településeken élő gyermekek sem tudtak csatlakozni az akcióhoz, pedig ez is része volt a tervnek. Molnár Antal, a Bodrog Egyesület programvezetője elmondta: ennek ellenére Szlovákiától indulva egészen Tokajig, a Bodrog és a Tisza összefolyásáig több tucat zsáknyi hulladékot sikerült összeszedniük, a szeméthalmot éppen a sajtótájékoztató ideje alatt szállította el a helyi hulladékgazdálkodó cég Tokajból.

A programvezető hozzátette: céljuk nem is elsősorban az volt, hogy az összes szemetet összeszedjék a folyó magyarországi szakaszának 40 kilométeréről, inkább a figyelemfelhívás. A hulladék nagy része tapasztalataik szerint leginkább a határon túlról – a Bodrogon Szlovákiából, a Tiszán pedig Ukrajnából – érkezik, ezt főleg áradás idején lehet tapasztalni. Emellett azonban a Bodrog magyarországi részén is rendkívül sok az illegális szemétlerakó az ártérben, és a vízparti emberek, például a horgászok hozzáállása is hagy némi kívánnivalót maga után – fogalmazott Molnár Antal. Így véleménye szerint csakis összefogással és kormányzati támogatással lehet hatékonyan tenni annak érdekében, hogy a Bodrog a jövőben ne szállítson áradás idején kisebb-nagyobb szemétszigeteket.

– Független Hírügynökség –