Szemétkedünk újra meg újra

Hajdú-Biharban elsősorban kommunális, a mezőgazdasági és az építési hulladékok illegális lerakása miatt kell intézkedni a szakembereknek. – A híg sertéstrágya és a felhasználhatatlan zöldhulladék megfelelő kezeléséről gyakran nem gondoskodnak a gazdák – tudta meg a Napló szerdán Rózsa Lászlótól, a Tiszántúli Környzetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettesétől. A tormaföldeken például visszatérő gond, hogy amit lehet, visszaszántják, ám a földet tönkretevő zöldhulladékot egyszerűen „ottfelejtik” valahol.

Tonnákban áll

Legalább ennyi fejtörést okoznak azok a jókora törmelékkupacok, amiket a házépítők, az építési vállalkozók raknak le illegálisan. – Négy-öt konténernyi elszállíttatása mintegy 150 ezer forintba kerülne, de a vállalkozók ennyit sem hajlandóak engedni a profitjukból, inkább kiöntik az erdőkben, mondván, minimális a lebukási kockázat – jegyezte meg az igazgatóhelyettes. Ugyanezen megfontolásból nagy mennyiségű háztartási szemét is oda kerül. Tájékoztatóul: kétezer kilogrammnyi szemét – legalább ekkora mennyiségekre vadásznak most a „zöldkommandók” – szabálytalan lerakása a felügyelet részéről 50 ezer forint büntetést von maga után. Még kiszámolni is nehéz, mennyi pénz folyhatna be, ha sikerülne azonosítani és megbüntetni például csak a Debrecen környékén tonnákban álló szemét „tulajdonosait”. Az esély erre persze nagyon kevés, ami nem csoda, ha tudjuk, hogy a felügyelőségnek mindössze hat embere van erre a feladatra.

Behajtják

Körülbelül ötven eljárást indítottak tavaly jelentősebb mennyiségű hulladék miatt, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi tettest sikerült is felkutatni – tájékoztatott Pataki Ferenc, a felügyelőség hulladékgazdálkodási osztályvezetője. Mivel a berettyóújfalui regionális hulladékkezelő csak idén nyáron kezdi meg működését, a bihari térségben még működnek a régi, korszerűtlen lerakók. Jobb hír viszont, hogy a kiszabott bírságok zömét sikerül behajtani. Ami a veszélyes hulladékot illeti, a szakemberek tapasztalata az, hogy a cégek e téren jogkövetőek – a tízszeres bírság is visszatart –, mondhatni, nincs komoly gond. A közterületen talált szemét egy részét az önkormányzatok elviszik, hogy mennyit – térségenként sok-sok százmillió folyik el erre évente –, annak az adott település pénztárcája szab határt. A baj, hogy gyorsan újratermelődik.