Szemétgondok a belvárosban – cipős doboz- és koszorúhalmok

Miskolc – Előző cikkünkben föltettük a kérdést: Vajon miként lehet, hogy a nemrégiben húsz köbméternyi hulladéktól megszabadított belvárosi területen újabb szemétkupacok gyűltek föl? Méghozzá jórészt cipős dobozok. Talán a szomszédos lábbeliket árusító üzlet felelős ezért? 

“Valóban a mi boltunkból valók a dobozok, de természetesen nem mi hajigáltuk ki őket az üzlet mellé” – szögezi le az áruház egyik munkatársa. Majd ezt bizonyítandó a raktárba vezet, ahol nagy rakás karton, és cipőcsomagolás vár elszállításra. “A főnökünk viszi majd el egyszerre, autóval. A szemétért pedig jórészt a vevőink felelősek.

Előfordul, hogy már a bolt ajtajában megszabadulnak a doboztól, alig győzzük felszedni utánuk. De hiába szólunk érte, ránk se hederítenek” – panaszolja.

A Városgazda Kht. egyik munkatársa éppen a csikkeket söpri össze a közelben. Ő is megerősíti, hogy az utóbbi időben ismét kedvelt szemétlerakóvá vált a kis belvárosi utca, de még sohasem kapott rajta senkit, amint éppen hátrahagyja a lomjait.

“Úgy gondolom, mégsem a cipős dobozok jelentik a legfőbb problémát. Nézze meg, mi minden hever még itt” – mutat körbe. Valóban, napról napra szaporodik a környéken a koszorú-és virágárusok által fölhalmozott hulladék. Amikor a Búza téri aluljáró előtt dolgozó kereskedőket kérdezem erről, további gondokra derül fény.

“Mégis hova tegyük a szemetet? Nincs a környéken egyetlen konténer sem. Fizettünk a helyért, hogy itt árulhassunk. Nem akarunk mi kárt csinálni senkinek, de mégsem hordhatjuk haza a hulladékot a hátunkon!” – háborog egyikük.

A területet Várkoly Péter, a Miskolc Piac Zrt. igazgatója adta bérbe a kereskedőknek. Fölkerestük őt is a problémával kapcsolatban. “Valóban elkerülte a figyelmemet a hulladék-elszállítás gondja. Még a mai napon elhelyezünk egy konténert a területen” – ígérte. Kedden újra ellátogatunk a területre, hogy lássuk, megoldódott-e a szemétgond.

Kapcsolódó cikkek: