Szemét Ausztriából

43 és fél tonna, feltehetően veszélyes anyagokat is tartalmazó ipari hulladékot akartak vasúton Magyarországra juttatni Ausztriából csütörtök délután. A szentgotthárdi állomáson azonban elakadt a szállítmány, mert a vasutasok alaposan átnézték a két kocsi fuvarokmányait. Kiderült, hogy a papírokon textilrakomány szerepel, de valójában a vasúti kocsik hulladékkal vannak tele.

A szállítmányt egyébként egy Sopron környéki cégnek címezték, de a vasutasok megkeresésére a cég úgy nyilatkozott, hogy ők nem vártak ilyen szállítmányt, és nem is kívánják fogadni azt. Ezért a szállítmányt még csütörtökön visszafordították Ausztriába.

Legutóbb tavaly ősszel érkezett nagyobb mennyiségű veszélyes hulladék Vas megyébe a szomszédos országból. Azt a szemetet a pornóapáti bioerőműben akarták elégetni. Akkor a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség két és fél millió forintra büntette a felelősöket.

A hulladék-behozót és a hulladék-elégetőket is szankcionálták a saját eszközeikkel. Az ügy jelenleg a környezetvédelmi főfelügyelőségen van, mert fellebbeztek a büntetés ellen. Egyéb ügyről, tehát egyéb ilyen hulladék-behozatalról nincs tudomásuk: egyedi esetekről van szó – közölte a Független Hírügynökséggel Lábdy Miklós, a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi Felügyelőség igazgató-helyettese.