Szemem Fénye Alapítvány adományokból fedezte köztartozását

Levélben kérte pénteken a Szemem Fénye Alapítvány Gyermekmentő Szolgálat az egészségügyi minisztert, hogy szeptember 3-tól állítsa vissza az alapítvány augusztusban felmondott állami finanszírozását. Gyura Barbara, az alapítvány elnöke azzal indokolta a kérést, hogy az 1 százalékos adófelajánlásokból kapott annyi pénzt a magán mentőszolgálat, amelyből fedezni tudta adótartozását.

Az APEH pénteken elküldte azt az igazolást, amely szerint az 1 százalékos felajánlásokból befolyt összeget átvezették az alapítvány adótartozásra – mondta a Független Hírügynökségnek az elnök. Így megszünt a tartozás, ugyanis a hátralék és a támogatás összege megegyezett, mindkettő 15 millió forint.

Az adóhatóság igazolását és a finanszírozás visszaállításáról szóló kérelmet még pénteken elküldték Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek – mondta Gyura Barbara. Hozzátette: nem volt még arra példa, hogy egy cég finanszírozási szerződéséről nem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Betegszállítói Szakértői Bizottsága döntött. Az alapítvány elnöke mégis reméli, hogy az ő esetükben a miniszter kivételt tesz, és a finanszírozási szerződését azonnal megkötik.

Gyura Barbara elmondta: azzal, hogy a köztartozás miatt az OEP felmondta a finanszírozást, a mentőszolgálat augusztusban 1 millió forinttal kevesebből gazdálkodhatott. Ennek ellenére a cég augusztus 1-jétől is folyamatosan végezte a szállításokat, amelyre ebben a hónapban minden eddiginél nagyobb igény jelentkezett.